Hlavní obsah

Rusko chce, aby s ním Arménie koordinovala zahraniční politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JEREVAN

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v úterý vyzval Arménii, aby s Moskvou koordinovala svoji zahraniční politiku. V arménské metropoli ruský host v doprovodu prezidenta Serže Sarkisjana slavnostně otevřel náměstí Ruska.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv (vpravo) s arménským protějškem Seržem Sarkisjanem

Článek

"Jsem si jistý, že koordinované akce na mezinárodním poli jsou důležitým faktorem bezpečnosti a posílení našich pozic na Kavkaze i ve světě," prohlásil Medvěděv. Pojmenováním hlavního náměstí po Rusku je podle jeho slov "znamením respektu vůči modernímu a demokratickému Rusku a jeho lidu, znamením společných historických kořenů obou zemí". "Rusko-arménské přátelství nikdy neochablo," dodal Sarkisjan.

Arménie je nejvěrnějším spojencem Moskvy na Kavkaze, kde v srpnu vypukla válka Ruska s prozápadní Gruzií. Rusko uznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie, dvou gruzínských separatistických území.

Oba prezidenti by měli hlavně hovořit o problému Náhorního Karabachu, ázerbájdžánské separatistické provincie kontrolované Arménií. Rusko podle agentury AFP v poslední době tlačí na Arménii, aby situaci kolem Náhorního Karabachu odblokovala a mohla vystoupit ze své izolace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám