Hlavní obsah

Rusko čelí další vlně zničujících drog, po „mixu” zemřelo 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zasáhla zničující droga, zvaná v zemi mix. Jde o dobře známé a nebezpečné drogy přezdívané koření nebo koupelnová sůl, která dokáže zcela měnit psychiku a chování. Rusko z jejích dodávek obvinilo jednoho z ukrajinských gubernátorů, uvedla v reportáži televize Al-Džazíra.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ruský policista

Článek

„Je tu tsunami syntetických drog, uvedl,“ předseda ruského protidrogového úřadu Viktor Ivanov.

Extrémně silný druh „koření“ od září zabil už 40 Rusů. Dva tisíce dalších kvůli němu musely být hospitalizován.

„Způsobuje psychické poruchy, které se těžko léčí,“ řekl psycholog a šéf hnutí Stopnarkotik Sergej Polozov. „Třicet procent lidí je závislých hned po prvním požití,“ varoval.

Droga je přitom snadno dostupná a levná, prekurzory, z nichž se snadno syntetizuje, se masově produkují v Číně a jihovýchodní Asii. Posílají se poštou v obálkách.

Snadný nákup

V Rusku není těžké mix sehnat. Romanovi, který nedávno skončil léčbu tříleté závislosti heroinu, stačilo zavolat na telefonní číslo načmárané na betonové zdi pod nezasvěceným lidem nic neříkajícím vzkazem Sdal Mix (Dodám mix).

Roman na číslo zavolal, i když se obával, jestli nejde o policejní provokaci. Mužský hlas v telefonu mu řekl, že balíček na pět šest jointů nebude stát v přepočtu ani 250 korun. Dodal, že mu pošle číslo účtu u telefonní platební služby QIWI . „Až dostanu peníze, dám ti další instrukce.“ Když peníze dorazily, poslal mu vzkaz, kde drogu najde. Balíček v igelitu byl pod prázdnou lahví u zdi stanice metra.

Roman si stěžuje, že účinek drogy je velmi nevypočitatelný. „Nedá se předpovědět, je to jako ruleta, jednou jste šťastný, příště chcete skočit z okna nebo se schovat pod postelí,“ uvedl po setkání anonymních uživatelů v kostele. „Je to nejděsivější droga, se kterou jsem se setkal.

Důvodem je, že pod stejným názvem se ukrývají různé chemické látky s různým účinkem. Navíc jde často o jejich směs, nemluvě o tom, že nejsou vždy čisté.

Koření
Nejčastěji koupelnou sůl zvanou také koření, údajně podle drogy v Herbertově kultovní sci-fi Duna, tvoří metylenedioxypyrovaleron (MDPV), stimulant, která zvyšuje zachytávání noradrenalinu a dopaminu, což dělají i některá antidepresiva. Výrazně zlepšuje náladu a člověk má po jejím požit í pocit, že mu to lépe myslí a vše lépe zvládá. Zrychluje tep a má některé podobné vlivy jako amfetamin. Jindy jde ale o nafyron, jiný derivát pyrolovaleronu, který zvyšuje i hladinu serotoninu. Obě tyto látky snižují také chuť k jídlu a obdobné se používají při léčbě obezity. Na drogovém trhu se nafyron objevil záhy poté co jiná podobná designová droga, mefedron, zvaný též mňau mňau, byl postaven mimo zákon. Ten je derivátem jiného zakázaného stimulantu betaketoamfetaminu zvaného též kathinon nebo hagikat, který se začátkem milénia vyráběl v Izraeli.
Tyto syntetické drogy se označují jako designové, protože jde o sloučeniny, které se minimálně liší od stávajících chemických drog, takže se očekává, že budou mít podobný účinek. Nejsou ale zatím na seznamu zakázaných látek a lze je prodávat například jako koupelnovou sůl, což se dělo v různých obdobách amsterdamshopů. Než jsou na něj zařazeny, vytvoří se další droga, která je ale opět zcela neozkoušená a neví se, jak bude působit a jak bude silná.V USA se dokonce u lidí, kteří užívali koupelnovou sůl objevily i kanibalistické choutky.

Mnozí mladí Rusové, kteří koření okusili během posledních deseti let, si mysleli, že jde o bezpečnou legální a levnou náhražku marihuany. Prodávala se dokonce ve stáncích s tabákem nebo v kioscích v podchodech až do roku 2009, kdy byla zakázána.

Drogové vlny v Rusku

První drogovou vlnu zažilo Rusko v devadesátých letech, kdy tam proudil heroin z Afghánistánu. Ještě v roce 2008 bylo Rusko největším spotřebitelem této drogy, ročně ho tam skončilo na 70 tun, což je více než pětina roční světové produkce.

Když se podařilo omezit heroin, objevily se nové drogy, většinou různé druhy levnějších syntetických.

Jednou byl krokodýl, levný opiát vyráběný z kodeinových tabletek proti kašli. Rozpadala se ale po něm kůže, od čehož dostala droga jméno. Původně ho užívali jen vězni, ale v roce 2010 se masivně rozšířil. Byl extrémně nebezpečný. Lidé, kteří si ho píchali, většinou nepřežili více než dva roky. Zřejmě k tomu přispíval způsob výroby, protože v ČR lidé závislí na tzv. brownu  tyto syndromy neměli.

V roce 2013 se ale podařilo proti krokodýlovi zakročit, když začaly být všechny léky s kodeinem na předpis. V tu dobu se ale vrátily na trh nebezpečnější verze koření.

Prst ukazuje na Ukrajinu

Podle ruského protidrogového úřadu přichází nejnebezpečnější koření z Ukrajiny a produkuje je gang oligarchy a gubernátora Dněpropetrovské oblasti, miliardáře Ihora Kolomojského. Tato obvinění ale působí spíše jako pouhá součást protikyjevské propagandy s obligátními výroky, že ukrajinští prozápadní vůdci chtějí podkopat zdraví mladých Rusů.

Zatím nepomohl ani zákaz prodeje a produkce různých druhů koření, který ruský prezidnet Vladimir Putin podepsal 3. února. Stále se nabízí na internetu. Jeden prodejce nabízel podle televize gram za šest dolarů. Pokud si však odeberete dvě kila, zaplatíte za gram jen 2,2 dolaru Obvyklejší je ale dnes cena mezi 70 a 140 dolary za gram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám