Hlavní obsah

Rusko čelí blamáži, v masovém hrobě nebylo 400 těl, nýbrž devět

– Moskva

Existenci masového hrobu s 400 oběťmi popřel vicepremiér doněckých separatistů Andrej Purgin. Těl bylo podle něj jen devět. Udělal to však až poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci obvinil západní státy, že zamlčují informaci o těchto obětech. Kyjev zprávu o hrobu od počátku zpochybňoval.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Detail masového hrobu

Článek

„Vyšetřování teprve začíná, upozornili jsme na to Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Radu Evropy i OSN,” řekl na tiskové konferenci v Moskvě Lavrov.

„Je to děsivá tragédie, očividně válečný zločin. Těl objevených u Doněcku jsou už čtyři stovky. Očekáváme, že západní metropole tentokrát nezamlčí tato do nebe volající fakta,” řekl ruský ministr.

Povstalci údaj dementovali

Během jeho tiskové konference přišla ovšem z Doněcku zpráva o Purginově dementi: „Špatně nás pochopili a informace se nakonec rozšířila mylná.”

Počet 400 mrtvých se podle něj vztahuje na celkové množství těl, která leží v doněckých márnicích a jež zatím nebyla identifikována. Povstalci podle Purgina požádali Moskvu, aby jim pomohla s analýzami DNA.

V obci Makijivka u Doněcku, kde byl v minulých dnech nalezen hromadný hrob, leželo podle Purgina ve skutečnosti devět mrtvých. Jejich vrahy byli údajně vojáci ukrajinské armády. Pět mrtvých bylo příslušníky povstaleckých jednotek, zbylí čtyři byli podle Purgina civilisté.

Zprávu od počátku zpochybňoval Kyjev. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám