Hlavní obsah

U Doněcku se našly masové hroby se 400 těly. Je to ruská lež, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východě Ukrajiny a Doněcké oblasti byly nalezeny masové hroby, kde je pohřbeno minimálně 400 těl, napsala agentura Interfax s odvoláním na vyjádření šéfa separatistů Andreje Purgina. Hroby se nacházejí v oblasti, která byla dříve pod kontrolou ukrajinské armády, uvedl Purgin. Identifikace mrtvých vzhledem k době, kdy byli pohřbeni, bude velmi obtížná.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Jeden z masových hrobů na východě Ukrajiny, který separatisté objevili. Tentokrát se nachází v oblasti obce Nižněj Krinky.

Článek

Informaci ovšem není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Kyjev totiž tvrdí, že je to pouze „propaganda separatistů“, ”provokace” a „ruská lež“,  která má vrhnout špatné světlo na ukrajinskou vládu. A vedení země okamžitě kontrovalo svou informací, že ukrajinská armáda objevila také masové hroby, a to ve východoukrajinském Slavjansku. V nich má být pohřbeno osm lidí.

Kyjev tvrdí, že hroby vznikly v období od dubna do července, kdy bylo město pod kontrolou separatistů.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Detail masového hrobu

Organizace Human Rights Watch ale upozorňuje na to, že je předčasné mluvit o vraždách civilistů. Připomíná, že v této době ve městě poničeném boji nešla elektřina ani voda a nefungovala centrální márnice. Je tedy možné, že mrtví byli z obav před šířením epidemií pohřbeni v jednom hrobě.

V ruském parlamentu vyvolaly informace o nálezech masových hrobů znepokojení. Politici a diplomaté mluvili o "válečných zločinech" a vyzývají k zahájení mezinárodního vyšetřování.

Navzdory závazkům obou bojujících stran pokračují na východě Ukrajiny ozbrojené střety, které se soustřeďují zejména do okolí doněckého letiště a strategicky položeného města Debalceve.

Reklama

Výběr článků

Načítám