Hlavní obsah

Rusko bude respektovat výsledky referenda na Krymu, USA ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Moskva
Aktualizováno

Páteční schůzka ministrů zahraničí USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeje Lavrova nepřinesla žádný průlom v řešení krymské krize. Lavrov zdůraznil, že Moskva bude respektovat výsledky nedělního referenda o připojení Krymu k Rusku. John Kerry po schůzce zdůraznil, že USA a mezinárodní společenství výsledek referenda neuznají.

Foto: Reuters

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov (vlevo)

Článek

Rusko bude respektovat vůli krymského lidu, řekl Lavrov v souvislosti s nedělním referendem na Krymu.

Dodal, že Moskva neplánuje intervenci na ruskojazyčném východě Ukrajiny. Rusko ovšem dlouho popíralo, že by na Krymu operovaly jeho jednotky.

Kerry zdůraznil, že USA jsou znepokojeny rozmístěním ruských vojáků na Krymu a poblíž východních hranic Ukrajiny.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Rusové na Krymu argumentují, že je ohrožují fašisté z Kyjeva. Předvolební plakát s textem 16. března volíme. Pod ním stylizované mapy Krymu se slovem nebo mezi nimi.

Americký šéf diplomacie Kerry citoval také Lavrova, že ruský prezident Vladimir Putin nebude dělat žádná rozhodnutí okolo Ukrajiny před tím, než budou známy výsledky krymského referenda. To Putin řekl už dříve.

Lavrov sice označil jednání za konstruktivní, ovšem současně uvedl, že Rusko a USA „nesdílejí společný pohled“ na ukrajinskou krizi.

Shoda ohledně Ukrajiny nepanovala ani mezi generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten šéfovi OSN řekl, že se referendum v neděli uskuteční a je v souladu s normami mezinárodního práva. Generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi to v pátek telefonicky sdělil ruský prezident. Odkázal se na Chartu OSN, která zaručuje národům právo na sebeurčení. Pan Ki-mun namítl, že Charta OSN obsahuje i zásady územní celistvosti a svrchovanosti států, které by všechny strany měly respektovat.

Referendum

V referendu budou odpovídat obyvatelé poloostrova na dvě otázky: Jste pro znovusjednocení Krymu s Ruskem s právem subjektu Ruské federace? Jste pro obnovení platnosti ústavy z roku 1992 a pro status Krymu jako součásti Ukrajiny? Otázky budou na hlasovacích lístcích otištěny v ruštině, ukrajinštině a tatarštině. Referendum nenabízí zachování současného stavu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Neoznačení, zřejmě ruští vojáci na hlídce ve svém vozidle Tigr u ukrajinské základny na Krymu v Perevalném

Hlasovací právo má na Krymu 1,53 miliónu lidí a v Sevastopolu, který je samostatnou správní jednotkou, dalších 310 000 lidí. Hlasování začne v osm hodin ráno místního času (7:00 SEČ) a skončí o dvanáct hodin později. První výsledky se očekávají ještě v neděli. Oficiálně budou výsledky referenda vyhlášeny v pondělí.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční vojenské cvičení ruské armády u ukrajinských hranicVideo: Reuters

Status pozorovatelů má mít přes 50 členů monitorovacích misí z 21 zemí včetně USA, Itálie, Izraele nebo Francie. Z České republiky má na Krymu hlasování podle listu Právo přihlížet poslanec dolní komory parlamentu za Úsvit přímé demokracie Milan Šarapatka. [celá zpráva]

Rusko bude vetovat rezoluci o Krymu

Návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by jako nezákonné odmítla nedělní krymské referendum, by považovalo ruské ministerstvo zahraničí za nepřijatelný. Ruské agentuře Interfax to řekl náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov: "Návrh rezoluce by obsahoval odmítnutí krymského referenda. Z těchto důvodů je pro nás pochopitelně taková rezoluce nepřijatelná.|”

Podle diplomatů návrh takové revoluce zvažují západní státy navzdory očekávání ruského veta. Případná čínská absence při hlasování by podle nich mohla Moskvu izolovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám