Hlavní obsah

Kampaň před referendem na Krymu provázejí billboardy s hákovým křížem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní referendum na Krymu, které má rozhodnout o spojení s Ruskem, bude podle samosprávy spravedlivé. Pochybnosti vyjádřila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ta odmítla vyslat své pozorovatele. Kritici tvrdí, že formulace odpovědí pro referendum v každém případě ponechává ve hře možnost odtržení poloostrova od Ukrajiny.

Vyhrocenou kampaň na Krymu podtrhují billboardy s hákovým křížem Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Zastánci přičlenění k Rusku na billboardech, které se objevily v ulicích, argumentují, že alternativou by byl jen fašistický režim na Krymu.

„S takovými billboardy, které nám říkají, že by tady neměl být fašismus, souhlasím. Proč? Protože máme nádhernou zemi a vidíme, co se děje v Kyjevě, kdo se tam dostal a jaké má s naší zemí záměry. Ti tam být nemají,“ řekla agentuře Reuters obyvatelka Sevastopolu Taťjána Valintěnková v narážce na novou ukrajinskou vládu.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Rusové na Krymu argumentují, že je ohrožují fašisté z Kyjeva. Předvolební plakát s textem 16. března volíme. Pod ním stylizované mapy Krymu se slovem nebo mezi nimi.

Ta podle Moskvy ohrožuje zájmy a bezpečnost ruských krajanů na Ukrajině. Rusové tvoří zhruba 60 procent obyvatel Krymu.

Kritici upozornili, že i kdyby voliči v nedělním hlasování rozhodli o setrvání pod Ukrajinou, může k připojení k Rusku v budoucnu stejně dojít.

Zápor neznamená neodtržení

Lidé budou rozhodovat, zda odpoví kladně na první, nebo druhou otázku.

První zní: „Jste pro to, aby se Krym opětovné spojil s Ruskem a stal se součástí Ruské federace?“

Druhá je položena takto: „Jste pro obnovení ústavy z roku 1992 a statusu Krymu jakou součásti Ukrajiny?“

Kritici upozornili, že ústava z roku 1992 prohlubovala autonomii Krymu na Kyjevu a vlastně ponechává krymskému parlamentu možnost hlasovat o odtržení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci mají na hraničních checkpointech na Krymu nejvyšší pohotovostVideo: Reuters

Krymská samospráva nicméně slibuje spravedlivou volbu, i když tvrdí, že pro odtržení bude 80 procent voličů.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Výmluvné bylo vystoupení předsedy volební komise Sevastopolu Valerije Medvěděva, který na tiskové konferenci uvedl, jak bude hlasovat. „Žijeme v historické době. Sevastopol by rád splnil svůj sen o připojení k Rusku. Chci být součástí Ruska a nestydím se to říct,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina na Krymu vojensky nezasáhne

Ukrajina nezasáhne vojensky, aby zabránila připojení Krymu k Rusku, protože se rozhodla pro ochranu své východní hranice. Řekl to v úterý podle agentury AFP...

Výběr článků

Načítám