Hlavní obsah

Ruské vakcíně nevěří ani tamní lékaři

Moskva

Přes 52 % lékařů v anketě provedené přes ruskou mobilní aplikaci uvedlo, že by si nenechalo aplikovat novou ruskou vakcínu proti koronaviru Sputnik V, dalších 23 procent by si ji nechalo aplikovat jen kdyby to bylo nutné a jen 24 % oslovených lékařů by očkování naopak rádo vyzkoušelo. O anketě, ve které odpovídalo 3040 respondentů, v pátek informoval server Meduza.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr, ČTK/AP

Nová ruská vakcína byla představena v Gamalejově ústavu epidemiologie a mikrobiologie

Článek

Portál rbc.ru upřesnil, že aplikaci v Rusku používá přes 420 tisíc zdravotníků, jejichž stupeň vzdělání lze přes profil ověřit. Na otázku, proč by se nenechali očkovat, lékaři většinou odpovídali, že vývoj vakcíny byl příliš rychlý a chybějí data dokazující její efektivitu a bezpečnost.

O tom, že ruské ministerstvo zdravotnictví schválilo první vakcínu proti covidu-19 na světě, informoval v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Látku si údajně nechala aplikovat i jeho dcera. Podle ruského ministra zdravotnictví Michaila Muraška by první várka vakcíny měla být připravena do konce srpna.

Máme vakcínu proti koronaviru, oznámil Putin

Koronavirus

Musíte nám věřit nebo nemoc prodělat

Na provedenou anketu už reagoval Alexandr Gincburg, ředitel výzkumného ústavu Nikolaje Gamaleji, který vakcínu vyvinul. Podle agentury TASS sdělil, že jsou pouze dvě možnosti, jak se vyhnout covidu-19 - buď se nechat očkovat nebo prodělat těžkou formu onemocnění. Většina nakažených lidí má přitom jen mírné nebo žádné příznaky.

Při onemocnění s lehkým průběhem podle Gincburga tělo nezískává dlouhodobou obranyschopnost proti viru. Gincburg zopakoval, že vakcína v červnu a červenci před svojí registrací prošla všemi nezbytnými procedurami, které potvrdily její účinnost a bezpečnost.

Před vakcínou, která zřejmě nebyla zatím testována na reprezentativním vzorku dobrovolníků, dříve varovala řada světových odborníků včetně těch ruských. Proti unáhlenému uvedení vakcíny, které by mohlo představovat "zbytečné nebezpečí pro zákazníky", se vyslovila také ruská Asociace organizací provádějících klinické testy (ACTO).

Ruská vakcína? Neetický hazard, tvrdí západní experti

Evropa

Ze zprávy serveru Fontanka, které se opírala přímo o závěry epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, kde byla očkovací látka vyvinuta, vyplynulo, že vakcína byla vyzkoušena na 38lidech, u nichž se projevilo 144 nežádoucích účinků.

Vyzkoušeli ji na 38 lidech a ti měli 144 nežádoucích účinků, tvrdí ruští vědci o nové vakcíně

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám