Hlavní obsah

Ruské ministerstvo obrany prodává Kateřinský palác

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany se rozhodlo prodat moskevský Kateřinský palác, největší carskou rezidenci v ruské metropoli. Komplex budov na sedmihektarovém pozemku patřil pod armádu téměř 225 let.

Foto: Profimedia.cz

Kateřinský palác v Moskvě

Článek

Palác ve stylu ruského klasicismu se původně stavěl pro Kateřinu II. Velikou, ta však zemřela v roce jeho dokončení (1796). Její syn, car Pavel I., v něm nechal zřídit kasárna.

O prodeji ve čtvrtek informovala ruská agentura RBK s odvoláním na protokol o výsledku hlasování odpovídající vládní komise, které se uskutečnilo letos v dubnu. Informaci potvrdil Vitalij Mutko, šéf pověřené realitní společnosti Dom.RF. Ministerstvo obrany získá osmdesát procent z prodejní ceny.

46,5 tisíce metrů čtverečních

Jen samotný palác obklopený parkem Lefortovo má rozlohu 46,5 tisíce čtverečních metrů. Přiléhá k němu dalších jedenáct menších budov. Prodej památkově chráněných objektů nebude vůbec jednoduchý.

Válka cedulí. Náměstí u americké ambasády v Moskvě pojmenovali po separatistech z Donbasu

Evropa

Odborníci soudí, že by mohl být využitelný jako luxusní hotel či elitní škola, v části by mohly vzniknout byty, lofty, v menší míře i kanceláře. Ani jeden z expertů nedokázal odhadnout prodejní cenu, i vzhledem k řadě omezení, která budou příštího majitele svazovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám