Hlavní obsah

Válka cedulí. Náměstí u americké ambasády v Moskvě pojmenovali po separatistech z Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevská radnice ve středu přejmenovala náměstí u americké ambasády na náměstí Doněcké lidové republiky. Nový název, který odkazuje na samozvaný proruský separatistický útvar na východě Ukrajiny, vzešel podle vedení města z hlasování občanů na internetu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters a ukázala záběry z výměny cedulí s názvem náměstí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moskva přejmenovala prostor před americkou ambasádou na náměstí Doněcké lidové republikyVideo: Reuters

 
Článek

Velvyslanectví Spojených států návrh na změnu názvu původně vítalo, to se ale vyjadřovalo k původnímu nápadu přejmenovat náměstí na Obránců Donbasu, napsala agentura Reuters.

To, že by si někdo mohl vykládat název ve prospěch Ukrajiny, ale Moskva nechtěla dopustit, a tak nechala o novém názvu hlasovat. Občané se pak prý přiklonili k názvu náměstí Doněcké lidové republiky.

Podle vedení Moskvy bude také pojmenována některá ze stávajících ulic nebo náměstí i po separatistické Luhanské lidové republice, ještě však nebylo rozhodnuto kde.

Samozvané útvary na východě Ukrajiny vznikly s podporou Ruska v roce 2014. Moskva podporu separatistům obhajovala potřebou chránit ruskojazyčné obyvatele na Donbasu. Krátce před zahájením invaze na Ukrajinu na konci února Rusko uznalo tato území za nezávislá.

USA nedovolily přiletět ruskému speciálu pro vyhoštěné diplomaty. Moskva zuří

Amerika

Ulice a náměstí Borise Němcova

Symbolická válka v podobě změny názvů ulic a náměstí není ničím novým. S podobným kouskem jako teď Rusové přišli ostatně už v roce 2018 Američané, když přejmenovali ulici, kde sídlí ruská ambasáda ve Washingtonu, na ulici Borise Němcova, což byl představitel ruské liberální opozice.

Přejmenování je v poslední době i tématem v Česku. Od roku 2020 nese pražské náměstí u velvyslanectví Ruské federace také jméno Borise Němcova. Od letoška pak nese přilehlá ulice název Ukrajinských hrdinů.

Ulice u ruské ambasády v Praze se oficiálně přejmenovala na Ukrajinských hrdinů

Domácí

Praha 3 tento týden rozhodla o přejmenování Koněvovy ulice, a to vzdor tomu, že se v průzkumu 71 procent oslovených vyjádřilo proti změně.

To v Jičíně zastupitelé ve středu podněty vyzývající k přejmenování ulic Ruská a M. Koněva zamítli.

Praha 3 souhlasí se změnou názvu Koněvovy ulice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám