Hlavní obsah

Ruská zpráva o smolenské katastrofě není kompletní, prohlásil Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Zpráva o příčinách loňské havárie polského prezidentského letadla u Smolenska v Rusku, kterou ve středu představil ruský Mezistátní letecký výbor (MAK), není podle polského premiéra Donalda Tuska kompletní. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že za katastrofu mohou chyby polské posádky, vystavené psychickému nátlaku nadřízených. Na zavinění ruské strany podle nich nic neukazuje.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

"Z polského pohledu zpráva MAK není kompletní," uvedl ve čtvrtek Tusk po několikahodinové poradě s ministrem vnitra Jerzym Millerem, šéfem polské diplomacie Radoslawem Sikorským a ministrem obrany Bogdanem Klichem. Pokud podle Tuska jednání s Ruskem nepovedou ke společnému stanovisku, mohlo by se Polsko obrátit na mezinárodní odborníky. "Cílem není kompromis, ale maximální odhalení pravdy," uvedl polský premiér.

Tusk už dříve hodnotil první verzi ruské zprávy jako neúplnou, protože Rusové opominuli roli dispečerů na věži na smolenském letišti. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že na rozdíl od posádky polského letadla nebyli pod nátlakem, což Poláci zpochybňují. O tom, co mají dělat, se kontroloři prý radili s Moskvou.

Varšava zveřejní hovory ruských kontrolorů

Podle Tuska by tragická katastrofa neměla zkomplikovat polsko-ruské vztahy. Podotkl ale, že "dobré vztahy lze stavět jedině na pravdě". Polsko chce požádat Moskvu o to, aby se obě země pokusily vypracovat společnou verzi zprávy.

Vlastní verzi zprávy o příčinách leteckého neštěstí připravuje také polská komise v čele s ministrem vnitra Jerzym Millerem. Podle ministra Polsko příští týden zveřejní záznam rozhovorů leteckých kontrolorů z letiště ve Smolensku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám