Hlavní obsah

Ruská stíhačka prolétla nad Černým mořem těsně před americkým bombardérem

Novinky, Jakub Štěpánek

Za nebezpečný a neprofesionální označily Spojené státy manévr dvou ruských stíhaček Suchoj Su-27 nad Černým mořem. Jeden ze strojů se prohnal ve vzduchu okolo amerického strategického bombardéru B-52, což zachytila kamera na palubě bombardéru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská stíhačka proletěla těsně před americkým bombardérem nad Černým mořemVideo: Reuters

 
Článek

K události došlo v pátek, kdy šest bombardérů provádělo „rutinní operaci” nad Černým mořem. Ruská stíhačka se k americkému letounu přiblížila a provedla manévr, při kterém proletěla těsně před bombardérem.

„Ruské stíhačky provedly manévr ve vzdálenosti necelých 30 metrů od amerického bombardéru. Následné turbulence zkomplikovaly pilotům řízení stroje,” uvedlo ministerstvo obrany Spojených států amerických. Video manévru zveřejnila agentura Reuters.

„Akce podobné těmto jsou naprosto zbytečné a zvyšují riziko možné srážky ve vzduchu. Navíc nejsou v souladu s leteckými předpisy a mezinárodními letovými pravidly,” uvedl generál Jeff Harrigian z letectva Spojených států.

EU důvěřuje polovina lidí, NATO si v očích Čechů pohoršilo

Domácí

S tím ale ruská strana nesouhlasí. „Americký bombardér se blížil ke státním hranicím Ruské federace. Abychom stroj identifikovali, byly do vzduchu vyslány dvě stíhačky. Jakmile se stroj odklonil od státních hranic, stíhačky se bezpečně vrátily na domovskou základnu,” uvedlo ve stanovisku ruské ministerstvo obrany.

Americké bombardéry v pátek přeletěly nad všemi 30 státy, které jsou členy NATO. Spojené státy tak měly demonstrovat sílu a rozptýlit spekulace o dodržování amerických závazků vůči Severoatlantické alianci.

Reklama

Výběr článků

Načítám