Hlavní obsah

Ruská policie kvůli atentátu pátrá po deseti podezřelých

Právo, nka
Moskva

Ruská policie vyhlásila pátrání po deseti osobách, které by podle ní mohly stát za pondělním teroristickým útokem na letišti v Domodědovu, jenž stál život 35 lidí. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Situace na moskevském letišti Domodědovo krátce po výbuchu

Článek

„V této chvíli jsou si vyšetřovatelé jistí, že stopy zločinu vedou na severní Kavkaz. Sebevrah, který bombu odpálil, je právě odtamtud,“ řekl policejní zdroj agentury.

V tisku se zatím objevilo jedno jméno podezřelého – etnický Rus Vitalij Razdobuďko (32) z jihoruského Stavropolského kraje, který zmizel z domova loni v říjnu spolu s manželkou. [celá zpráva]

Policisté ho hledali pro spojitost s osobami, které loni v srpnu zorganizovaly bombový útok v stavropolském Pjatigorsku. Ten si vyžádal 30 zraněných.

Podle neoficiálních údajů je Razdobuďko příslušníkem tzv. nogajského batalionu a může být odpovědný za přípravu atentátu, chystaného v ruské metropoli o silvestrovské noci. „Je ale pouze jedním z možných podezřelých,“ upozornil zdroj.

Přímým vykonavatelem útoku na letišti ale Razdobuďko nejspíš není – na rozdíl od nalezené hlavy atentátníka má totiž světlou pleť a zřetelně slovanské rysy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okamžik výbuchu na letišti DomodědovoVideo: Reuters

Teroristy možná cvičila al-Kajdá

Server NEWSru.com s odvoláním na pákistánský list The News ve čtvrtek napsal, že pro pomoc při vyšetřování se ruští policisté obrátili na pákistánské kolegy. Tajné služby totiž nevylučují, že sebevrah prošel výcvikem bojovníků organizace al-Kajdá na pákistánsko-afghánských hranicích. V této oblasti se podle ruské tajné služby skrývá řada čečenských, uzbeckých a tádžických rebelů.

V zemi pokračuje hledání viníků selhání bezpečnostních opatření na letišti. Ministr dopravy Igor Levitin propustil čtyři vysoké činitele dopravní a letecké inspekce. Zástupci tajné služby FSB ale ve čtvrtek rozhodně odmítli spekulace, že o atentátu věděli předem.

Blízcí obětí útoku mezitím požádali úřady, aby nezveřejňovaly dobu a místo pohřbů. „Mnozí příbuzní jsou tragédií zdrceni a nepřejí si na hřbitově kamery,“ řekl agentuře Interfax zdroj z radnice s tím, že město jim nejspíš vyjde vstříc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám