Hlavní obsah

Ruská opatření na Ukrajině jsou v pořádku, řekl Putin Merkelové. Porušujete právo, obvinila ho

• Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v nedělním telefonickém rozhovoru řekl německé kancléřce Angele Merkelové, že ruští občané a rusky mluvící obyvatelé na Ukrajině čelí „nepolevující“ hrozbě ze strany ultranacionalistů a že ruská opatření v zemi jsou odpovídající. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na zdroj z Kremlu. Podle Reuters následně Merkelová Putina obvinila z porušení mezinárodního práva.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin Merkelové, která vyjádřila o vývoj na Ukrajině eminentní zájem, řekl, že opatření Moskvy jsou vzhledem ke „zvláštní situaci“ v zemi naprosto případná.

Merkelová jej však podle Reuters obvinila, že „nepřijatelnou vojenskou intervencí” porušil mezinárodní právo. "Kancléřka opětovně vyzvala ruského prezidenta, aby respektoval územní celistvost Ukrajiny," uvedl mluvčí německé vlády Georg Streiter.

Oba státníci se dohodli, že mezi Ruskem a Německem budou nadále probíhat bilaterální a multilaterální konzultace, které by měly vést k normalizaci situace na Ukrajině, uvedl Kreml.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinskou základnu v Perevalném obklíčili ruští vojáciVideo: Reuters

Ukrajina v neděli uzavřela vzdušný prostor pro necivilní letadla a začala povolávat do zbraně všechny vojenské zálohy. Proruská administrativa autonomního Krymu oznámila, že převzala dohled nad všemi ozbrojenými silami. Většinu obyvatelstva na Krymu tvoří etničtí Rusové, kteří novou ukrajinskou vládu vzešlou z nepokojů posledních měsíců neuznávají. Proruské milice od minulého týdne obsazují strategické objekty na poloostrově.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v neděli obvinil Rusko, že Ukrajině vyhlásilo válku. [celá zpráva]

Exvelitele námořnictva stíhají za vlastizradu

V neděli začala Ukrajina stíhat nyní již bývalého velitele námořnictva Denyse Berezovského kvůli vlastizradě. Berezovskyj se v neděli přidal na stranu proruského Krymu, když v Sevastopolu přísahal věrnost jeho obyvatelům.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Snímek z videa, na němž ukrajinský velitel Denys Berezovskyj námořnictva přísahá věrnost proruskému Krymu.

Berezovskyj byl do funkce přitom jmenován teprve v sobotu, podle serveru Kyivpost.com úřadujícím ukrajinským prezidentem Oleksandrem Turčynovem.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Profimedia.cz

Krym

"Během blokády velitelství námořnictva (v Sevastopolu) ruskými jednotkami odmítl klást odpor a složil zbraně," oznámila ukrajinská bezpečnostní rada. Místo Berezovského byl do čela námořnictva jmenován admirál Serhyj Hajduk.

Reklama

Výběr článků

Načítám