Hlavní obsah

Ruská invaze je na spadnutí, varuje ukrajinský ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko shromáždilo u hranic 94 tisíc vojáků a v lednu může zahájit chystaný vpád na Ukrajinu. S odvoláním na tajné služby před tím v pátek znovu varoval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Moskva tvrzení Kyjeva tradičně označila za nesmyl.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci

Článek

„Naše rozvědka analyzuje všechny scénáře, včetně toho nejhoršího. Konstatuje, že pravděpodobnost rozsáhlé eskalace ze strany Ruska existuje. Nejpravděpodobnějším termínem, kdy bude k eskalaci připraveno, je konec ledna,” dodal.

Zahraničněpolitický poradce Kremlu Jurij Ušakov tvrzení Kyjeva o chystaném ruském útoku na Ukrajinu odmítl. „Je to nesmysl, k žádné eskalaci nedojde. Máme právo přesouvat vojska na našem území,” řekl novinářům.

Ruská televize: Sestřelením družic paralyzujeme NATO na zemi, na moři i ve vzduchu

Evropa

Použil tak stejný argument, jaký už používá ruský prezident Vladimir Putin i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, a sice že hromadění tisíců ruských vojáků u hranic s Ukrajinou nemusí nikoho znepokojovat, protože se jedná o cvičení na vlastním území suverénního státu.

Ukrajince a jejich spojence ale taková cvičení znepokojují, obávají se, že doutnající konflikt na východě Ukrajiny by mohl přerůst v otevřenou válku.

Rusové v lednu zahájí západní ofenzívu, varuje šéf ukrajinské rozvědky

Evropa

Moskva na oplátku obviňuje Ukrajinu a Spojené státy ze snah o destabilizaci situace a naznačila, že Kyjev se připravuje na zahájení vlastní ofenzívy na východní Ukrajině. Ukrajinské úřady to popírají.

Ukrajina tento týden naléhala na své spojence v Evropské unii a NATO, aby připravili tvrdý balíček sankcí, které by odvrátily ruskou ofenzívu. Americký prezident Joe Biden v pátek řekl, že USA připravují komplexní iniciativu, jejímž cílem je odradit Rusko od možného útoku na Ukrajinu.

Rusko možná plánuje invazi Ukrajiny, varovaly USA spojence v Evropské unii

Evropa

Reznikov dále uvedl, že Ukrajina pokračuje ve výstavbě námořních základen v rámci dohody o obraně s Británií. Jedna základna bude umístěna v Očakivu, severozápadně od Ruskem anektovaného poloostrova Krym, a druhá v Berďansku, na severovýchod od Krymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám