Hlavní obsah

Rumunský premiér opsal většinu své disertace, tvrdí magazín

Bukurešť

Rumunský premiér Victor Ponta od dvou rumunských vědců opsal většinu své disertační práce o činnosti Mezinárodního trestního soudu. Tvrdí to vědecký magazín Nature. Agentura AP uvedla, že premiér obvinění z podvodu popírá a že nabízí svou doktorskou práci "k jakémukoli testu". Zároveň z útoku na svou osobu osočil svého politického rivala, prezidenta Traiana Basesca.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský premiér Victor Ponta

Článek

Časopis Nature na svém webu v pondělí napsal, že viděl dokumenty o Pontově neférovém počínání sestavené jistou osobou, která na případ upozornila. Z materiálů je podle žurnálu patrné, že více než polovina Pontovy 432stránkové disertace z roku 2003 obsahuje okopírovaný text. Dílo navíc o rok později vyšlo jen s malými úpravami jako kniha.

Ponta v úterý připustil určitá pochybení. "Jediná výtka, kterou mám, je to, že jsem neuvedl seznam autorů v zápatí každé stránky, ale až na konci v bibliografii," připustil dnes Ponta. "Pokud je to chyba, jsem připraven za ni zaplatit."

Rumunský ministerský předseda se domnívá, že v pozadí sporu stojí Basescu. Dodal, že důvěra mezi ním a prezidentem je "nulová".

Ponta se stal premiérem počátkem května poté, co předchozí vláda přišla o důvěru parlamentu. Jeho kabinet se ale potýká s plagiátorskými skandály. Hned dva po sobě jmenovaní ministři školství opsali své vědecké práce a Ponta proto v polovině května do čela tohoto resortu jmenoval třetího ministra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám