Hlavní obsah

Rumunská vláda osvobozuje korupčníky, po celé zemi propukly nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunsko má za sebou jedny z největších nepokojů v novodobé historii země. Do ulic Bukurešti a dalších měst po celé zemi vyšly stovky tisíc lidí, které rozzuřil vládní dekret omilostňující mimo jiné desítky politiků a úředníků odsouzených za korupci. Demonstrace asi 150 tisíc lidí v hlavním městě se zvrhla v násilné střety s policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v RumunskuVideo: Reuters

 
Článek

„Přišli jsme, abychom ochránili naši zemi před zločinci, kteří se pokusili rozložit právní stát v Rumunsku. Abychom chránili naše práva a zájmy, nikoli jejich skryté zájmy,“ řekl BBC Nicolae Stancu, který se účastnil demonstrace v Bukurešti.

Někteří protestující před vládními budovami v rumunské metropoli odpalovali zábavní pyrotechniku a dýmovnice, policie odpověděla slzným plynem.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Někteří demonstranti házeli pyrotechniku.

Sociálnědemokratický premiér Sorin Grindeanu dekret vynesený v úterý hájí tím, že je třeba ulevit přeplněným věznicím. Nově tak bude kriminalizována jen korupce jen v případě, že vznikne škoda převyšující 200 tisíc lei, tedy přibližně 2,1 miliónu korun.

Kritici namítají, že premiér jde na ruku svým politickým spojencům. Dekret mimo jiné pomůže šéfovi vládní sociální demokracie Liviu Dragneaovi. Znepokojen je také Brusel, který už varoval rumunskou vládu, aby neustupovala ze snahy potírat korupci.

„Sledujeme poslední vývoj v Rumunsku s velkými obavami, boj s korupcí musí být posílen, nikoli zastaven,“ řekl podle BBC předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Demonstrace v Bukurešti

Reklama

Výběr článků

Načítám