Hlavní obsah

Rozlícený Lukašenko vyhostil po akci s plyšáky také švédského velvyslance

Novinky,
Stockholm/Minsk

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt v pátek potvrdil, že Bělorusko vyhostilo švédského velvyslance Stefana Erikssona. Minsk to popřel s tím, že velvyslanec nebyl vyhoštěn, ale že mu nebyla prodloužena akreditace, což ale v praxi znamená totéž.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt

Článek

"Pan Eriksson pracoval v Minsku sedm let. Během té doby se neřídil tím, aby posiloval bělorusko-švédské vztahy, nýbrž aby je ničil," řekl agentuře Reuters v pátek mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Andrej Savinych.

Velvyslanec musel opustit Bělorusko po reklamní akci na podporu demokracie, při které na začátku července shodilo letadlo najaté švédskou firmou osm set plyšových medvědů s nápisem "nás nelze umlčet" na běloruské území. Kvůli akci už dříve odvolal běloruský prezident Alexandr Lukašenko generála, majícího na starost protivzdušnou obranu. [celá zpráva]

Foto: Studio Total

Plyšoví parašutisté snášející se na Bělorusko

"Lukašenkův režim v Bělorusku se rozhodl vyhostit našeho velvyslance," řekl Bildt agentuře Reuters a dodal: "Velvyslance obvinili. Obvinění jsou nepodložená. V zásadě jde o to, že se Švédsko se angažuje v otázce demokracie a lidských práv v Bělorusku."

Bildt dodal, že Bělorusko označilo velvyslance za osobu v zemi nežádoucí a že jedním z důvodů byly schůzky Erikssona s běloruskou opozicí. Dalším bylo to, že věnoval knihy o lidských právech univerzitní knihovně v Minsku. O plyšových medvědech se Bildt nezmínil.

Reklama

Výběr článků

Načítám