Hlavní obsah

Romy neobsloužili v restauraci, dostanou odškodnění 300 eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice Romů, kterou majitel baru ve slovenském městě Spišské Vlachy odmítl obsloužit, dostane na základě rozhodnutí soudu odškodnění. Každý má získat částku ve výši 300 eur (8200 Kč). Rozhodnutí okresního soudu zatím není pravomocné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak informoval deník Korzár, případ se stal ještě v prosinci 2009. Majitel baru řekl romskému manželskému páru, že je neobslouží, protože by mu do baru chodili další Romové. „V té době jsem pracoval jako asistent na základní škole a chování majitele mě i moji manželku ponížilo a pobouřilo,“ říká Roman Pecha.

Manželé podali na majitele baru trestní oznámení. Požádali o pomoc poradnu pro občanská a lidská práva a podali u okresního soudu žalobu podle antidiskriminačního zákona. Majitel baru se obhajoval tím, že podnik je soukromým klubem a manželé neměli klubovou kartu. Během vyšetřování přiznal, že důvodem, proč manžele neobsloužil, byl jejich romský původ.

Peníze přiznal až druhý rozsudek

Okresní soud v případě poprvé rozhodoval v únoru 2012. Tehdy rozhodl, že Romové byli diskriminováni pro svůj etnický původ a nařídil majiteli baru, aby se jim písemně omluvil. Omluvu měl umístit na viditelném místě na dveřích baru a zveřejnit v regionálních novinách formou placené inzerce. Soud tehdy manželům nepřiznal žádné odškodnění.

Krajský soud však případ vrátil a okresní soud jim tentokrát přiznal odškodnění ve výši 300 eur na osobu. Z verdiktu vyplývá, že měla být zasažena jejich lidská důstojnost. Právní zástupkyně poškozených Vanda Durbáková rozhodnutí přivítala, ale zmíněnou částku považuje za nedostatečnou. „Finanční odškodnění v případech diskriminace má působit preventivně. Soudy musí vyslat jasný signál, že diskriminovat se nevyplácí,“ uvedla Durbáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám