Hlavní obsah

Rok po vraždě novináře Jána Kuciaka vyšli Slováci opět na náměstí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V den prvního výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se konají v 36 městech po celém Slovensku protesty. Účastníci shromáždění Za slušné Slovensko požadují především odhalení objednavatelů vraždy, která otřásla zemí.

Demonstrace v Bratislavě v den výročí vraždy Jána KuciakaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Dvanáct měsíců, které změnily Slovensko. Nezapomněli jsme a nezapomeneme. Vražda Jána a Martiny nás navždy vytrhla ze sladké nevědomosti. Po jejich smrti už nikdy nemůžeme říct, že jsme nevěděli, jak silná může být nenávist, moc peněz a korupce,“ zahájil po dvanácti úderech zvonu akci na bratislavském náměstí SNP Juraj Šeliga z Iniciativy za slušné Slovensko.

Na náměstí se ve čtvrtek v podvečer sešly tisíce lidí. Na transparentech připomínali zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku a také se vymezovali vůči vládním politikům.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Shromáždění na bratislavském náměstí SNP v den prvního výročí vraždy novináře Jána Kuciaka

„Voláme po vyšetření vraždy Jána a Martiny. Pokud se chceme posunout dál, musíme znát jména těch, kteří si tuto obludnou vraždu objednali,“ uvedli organizátoři shromáždění.

„Voláme po důvěryhodné vládě a takové politice, která je opravdovou službou všem lidem, která přináší vizi a řešení. Chceme slušné a spravedlivé Slovensko,“ dodali organizátoři.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Shromáždění na bratislavském náměstí SNP v den prvního výročí vraždy novináře Jána Kuciaka

Na bratislavském náměstí vystoupil také otec zavražděného novináře Jozef Kuciak. „Děkuji vám nejen za dnešek, ale za všechna shromáždění, která jste tu měli,“ řekl.

Loňské demonstrace, které se konaly v reakci na vraždu novináře, jenž se ve svých článcích věnoval mimo jiné vazbám podnikatelů na politiky, byly nejmasovější od roku 1989.

Po nich padla vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) a z funkce odstoupil policejní prezident Tibor Gašpar.

Na pódiu ve čtvrtek vystoupili také herci bratislavských divadel nebo zemědělci. Farmáři v Bratislavě na traktorech protestovali už v úterý. [celá zpráva]

Výročí si připomínají i lidé v České republice. Na pražském Václavském náměstí se ve čtvrtek sešlo asi 500 lidí a podobný počet přišel i na náměstí Svobody v Brně.

Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Koncem září zasáhlo speciální policejní komando na jižním Slovensku a v souvislosti s dvojnásobnou vraždou zadrželo několik osob. Ve vazbě nakonec zůstali tři muži a jedna žena, kteří byli obviněni z účasti na vraždě.

Alena Zsuzsová měla být objednavatelkou vraždy, Tomáš Szabó střelcem, Miroslav Marček řidičem a Zoltán Andruskó zprostředkovatelem. Za vraždu jim měla být vyplacena odměna ve výši 70 tisíc eur (1,8 milionu korun).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrob Jána Kuciaka v obci Štiavnik na severu Slovenska

Andruskó spolupracuje s policií a za objednavatele vraždy měl označit kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Ten je ve vazbě kvůli podvodu. Z vraždy ale obviněn nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám