Hlavní obsah

La Repubblica: Fico si telefonoval s italským podnikatelem Vadalou spojovaným s mafií

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

V roce 2012 si bývalý slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) telefonoval s kontroverzním italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který je spojovaný s kalábrijskou mafií ´Ndrangheta. Uvedl to italský deník La Repubblica s odvoláním na italskou prokuraturu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský expremiér Robert Fico

Článek

Není ale jasné, zda mají italské úřady k dispozici výpis hovorů nebo i nahrávku. Vadala byl v Itálii v té době odposloucháván kvůli podezření z obchodu s drogami.

Informaci italského deníku La Repubblica mluvčí strany Směr Ján Mažgút okamžitě popřel a označil ji za nepravdivou.

„Robert Fico nezná Antonina Vadalu. Jedná se o účelovou snahu burcovat vášně před zítřejším dnem,“ řekl Mažgút s poukazem na čtvrteční první výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ve slovenských městech si toto výročí připomenou lidé na shromážděních Za slušné Slovensko.

O podnikání Vadaly na východním Slovensku se zajímal právě zavražděný novinář Kuciak. Před časem byl Vadala vydán ze Slovenska do Itálie kvůli podezření z obchodování s drogami.

Kuciak ve svém nedokončeném článku poukázal na propojení některých lidí ze slovenského úřadu vlády na Vadalu, ale nyní se poprvé objevilo v souvislosti s Vadalou i jméno bývalého premiéra Fica.

Odposlechy telefonických rozhovorů z roku 2012 byly italskou prokuraturou tehdy vyhodnoceny jako nepodstatné. Jejich význam se prokázal až po zmíněné loňské vraždě investigativního novináře a jeho snoubenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám