Hlavní obsah

Slovenští farmáři na traktorech protestovali v Bratislavě kvůli agrodotacím

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Několik desítek traktorů z celého Slovenska přijelo v úterý do Bratislavy. Farmáři tímto způsobem protestují proti způsobu přidělování agrodotací.

Protest zemědělců v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Věřím, že se setkáme s čelnými představiteli státu a najdeme řešení. Je potřeba reforma, která se už stejně zpozdila o dvacet let,“ řekl po příjezdu kolony do Bratislavy Patrik Magdoško, farmář z východního Slovenska.

Odmítl slova ministryně zemědělství, že akce farmářů je politicky motivovaná. Připustil však, že ve čtvrtek podpoří bratislavské shromáždění Za slušné Slovensko, které se bude konat v den prvního výročí vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Farmář Štefan Oravec přijel na svém traktoru od Košic. „Musí se vyřešit situace, kdy jsou malí a střední farmáři vytlačování velkými finančními skupinami,“ řekl Novinkám. Pochvaloval si spolupráci s policií. „Policie nám pomáhala a přednostně nás pouštěla přes všechny křižovatky,“ dodal.

Město neochromili

Původně panovaly obavy, že protest farmářů zcela ochromí dopravu ve slovenském hlavním městě. Farmáři však upustili od původně plánovaného blokování ulic a soustředili své stroje na Tyršově nábřeží u Dunaje. Zredukovali rovněž počet strojů, s nimiž do metropole přijeli.

„Chceme v klidu pracovat na své půdě a nabízet lidem kvalitní slovenské potraviny. Místo toho bojujeme o svou půdu a mnozí z nás se bojí o své zdraví a životy. To vše se děje proto, že stát nás farmáře nechrání, ale nechává nás utlačovat velkými podnikateli a silnou korupcí,“ uvedli farmáři ve svém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám