Hlavní obsah

Rodiče smrtelně nemocného britského chlapce vzdávají ostře sledovaný boj za léčbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští rodiče nevyléčitelně nemocného 11měsíčního Charlieho Garda už netrvají na experimentální léčbě ve Spojených státech. Chtějí se s lékaři dohodnout, jak by synovi mohlo být umožněno zemřít. V pondělí to oznámil právní zástupce rodiny Grant Armstrong. Rodina vzkázala, že boj o záchranu syna vzdává, neboť testy ukázaly, že je chlapcovo tělo nezvratně poškozeno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Spravedlnost pro Charlieho, skandovali lidé před budovou soudu v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

„Pro Charlieho je již pozdě, už není čas. Nastala nezvratná svalová poškození, takže léčba už nemůže být úspěšná,“ řekl Armstrong. „Charlie na léčbu trpělivě čekal. Ale kvůli průtahům se cesta uzavřela,“ dodal.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Rodiče chlapce Chris Gard a Connie Yatesová.

Případ Charlieho, který trpí nevyléčitelným syndromem mitochondriálního vyčerpání, což se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku, vyvolal hluboké pohnutí nejen v Británii, ale i v zahraničí.

Podpora papeže i Trumpa  

Podporu mu v jeho boji o život vyjádřili například papež František nebo americký prezident Donald Trump.

Foto: ČTK/AP

Nemocný Charlie Gard, jehož rodiče bojovali o to, aby mohl být převezen na léčení do USA.

Rodina usilovala pro syna o experimentální léčbu, ale londýnský nejvyšší soud proti vůli rodičů na základě doporučení nemocnice povolil odpojení Charlieho od přístrojů, jež ho drží při životě. Klinika ale počátkem července sdělila, že chlapce neodpojí a přezkoumá další léčebné postupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám