Hlavní obsah

Respektujte vůli lidí, vyzvala Mayová britský parlament kvůli brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská vláda pokračuje v přípravách na brexit bez ohledu na čtvrteční rozhodnutí soudu, podle kterého kabinet k zahájení procesu odchodu z Evropské unie potřebuje souhlas parlamentu. V neděli to sdělila premiérka Theresa Mayová. Zároveň vyzvala členy obou komor, aby nezapomínali na výsledek referenda, v němž se Britové v červnu vyslovili pro opuštění EU.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová v Bruselu.

Článek

Zatímco odpůrci brexitu doufají, že jim verdikt soudu pomůže přinejmenším pozdržet odchod z Unie, protievropští politici hodlají stejně jako Mayová prosadit březnové zahájení celého procesu.

I ti, kdo nesouhlasí, by měli pamatovat na voliče

„Lidé si vybrali a učinili tak rozhodně. Nyní je odpovědností vlády, aby konala svou práci a jednala zcela podle jejich zadání,” napsala Mayová v nedělním vydání konzervativního nedělníku The Sunday Telegraph.

I ti členové parlamentu, kteří nesouhlasí s výsledkem referenda, by při případném hlasování měli pamatovat na to, jak rozhodli voliči.

Odvolání proti verdiktu soudu

Kabinet Mayové se proti čtvrtečnímu verdiktu odvolal k nejvyššímu soudu, který se věcí bude zabývat v prosinci. Ministerská předsedkyně přitom zopakovala, že chce článek 50 lisabonské smlouvy o odchodu z EU aktivovat v březnu a zahájit tím dvouleté období jednání o nové podobě vztahů s Unií.

Mayová v neděli uvedla, že její vláda má pro nejvyšší soud silné právní argumenty.

V reakci na ostrou kritiku, jíž se soudcům dostalo od části tisku, Mayová prohlásila, že ctí nezávislost soudů, ale i svobodu tisku. „Myslím, že obojí je základem naší demokracie a obojí je důležité,” řekla Mayová novinářům na palubě letadla, v němž letěla na návštěvu Indie.

Někteří konzervativní zákonodárci a právnické organizace se domáhali toho, aby Mayová a její vláda kritiku soudního rozhodnutí odsoudila. Například bulvární list Daily Mail označil na titulní straně soudce za nepřátele lidu.

Odpůrci brexitu doufají, že parlament, v němž před referendem převažovali zastánci setrvání v Unii, pomůže odchod z EU zablokovat nebo přinejmenším předejít jeho „tvrdé” variantě.

Millerová: Brexit bez parlamentu by byla diktatura

Investiční manažerka Gina Millerová, jejíž žaloba k soudnímu verdiktu vedla, BBC v neděli řekla, že Mayová nemůže zahájit brexit bez parlamentu, neboť „nežijeme v ubohé diktatuře”. Členové parlamentu by se podle ní měli rozhodnout podle svého nejlepšího svědomí. Millerové kvůli rozhodnutí soudu vyhrožují smrtí. [celá zpráva]

Podle médií je spíše nepravděpodobné, že by zákonodárný sbor výsledek referenda nerespektoval, ale projednávání může zdržet premiérkou stanovený březnový termín.

Varování před obřími protesty

Jeden z nejhlasitějších zastánců brexitu a ještě nedávno šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage v neděli v televizi BBC varoval, že případné rozhodnutí v rozporu s referendem může vyvolat velké protesty.

„Pokud budou obyvatelé této země přesvědčeni, že je někdo chce podvést, že budou zrazeni, pak budeme svědky politického hněvu, jaký nikdo z nás během svého života neviděl,” prohlásil zastánce omezení počtu cizinců z EU žijících v Británii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám