Hlavní obsah

Po verdiktu o brexitu jí vyhrožují znásilněním i smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezostyšné výzvy k znásilnění a ublížení na zdraví i výhrůžky smrtí teď prší na hlavu 51leté britské exmodelky a aktivistky Giny Millerové, která prosadila u londýnského soudu nezbytnost souhlasu parlamentu s odchodem země z EU, tzv. brexitem.

Foto: Toby Melville, Reuters

Gina Millerová

Článek

Nenávistné e-maily jí začaly přicházet již během první hodiny po verdiktu tří soudců. „Dostávám podobné vzkazy už od chvíle, kdy jsem s touto kauzou vystoupila na veřejnost. Teď je to ale naprostá hrůza,“ řekla Millerová.

„Vyhrožují mně, mé rodině, podnikání, nadaci, prostě všemu,“ dodala.

Na webu se například objevil její snímek se svastikou na čele a možností zapsat se do seznamu těch, kdo ji znásilní. Jiní zdůrazňují, že je z Guyany a „není tudíž ani Britka“.

Prominentní právnička a někdejší modelka je provdána za miliardáře Alana Millera. V roce 1997 založili jeden z prvních hedgeových fondů. Podle vlastních slov během noci referenda o EU z 23. na 24. června „spala jen 36 minut“ a probudila se zoufalá.

Mayová si věří

„Věděla jsem, že s tím musím něco udělat, i když kvůli tomu budu velmi, velmi neoblíbená,“ vzpomíná.

Společně s ní se obrátil na soud portugalský holič Deir Dos Santos (37), ten se ale drží stranou a v kampani veřejně nevystupuje.

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek vyjádřila přesvědčení, že s odvoláním proti brexitovému rozhodnutí soudu uspěje. Evropským partnerům řekla, že je nadále odhodlaná do konce března 2017 proces odchodu zahájit aktivací článku 50 lisabonské smlouvy.

„Další oddalování není v zájmu nikoho,“ zdůraznil v pátek německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier při setkání v Berlíně s britským protějškem Borisem Johnsonem. Ten řekl, že „Německo by nemělo v rozhodnutí soudu příliš hledat nějaké jinotaje“.

Bookmakeři po čtvrtečním soudním verdiktu nevylučují předčasné volby v příštím roce, ale favoritem je stále plánovaný volební rok 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám