Hlavní obsah

Respektujte práva ruské menšiny, vyzvala Moskva Lotyšsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Riga

Rusko v sobotu vyzvalo Lotyšsko, aby se bezodkladně podřídilo doporučení Výboru pro lidská práva OSN a přestalo omezovat práva ruskojazyčné menšiny na svém území. Moskva tak učinila několik dní poté, co Lotyšsko na tři měsíce odebralo licenci pobočce ruské státní televize RTR, kterou lotyšské úřady obvinily z šíření "válečné propagandy".

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Výbor OSN doporučil koncem března Loytšsku, aby přezkoumalo svou jazykovou politiku. Experti světové organizace zároveň projevili znepokojení nad statusem "ne-občanů" u části populace této pobaltské země, která neprokázala dostatečnou znalost lotyšského jazyka. Podle agentury AFP ale Riga zastává názor, že její právní předpisy přijaté po získání nezávislosti v roce 1991 na rozpadlém Sovětském svazu napravují dědictví ze sovětské éry.

"Orgány této země (Lotyšska) dokazují svými prohlášeními celkovou lhostejnost k právům 'ne-občanů' a zástupců jazykových menšin, stejně jako flagrantní nerespektování mezinárodních závazků v oblasti lidských práv," uvedlo ve svém dnešním prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Z dvou miliónů obyvatel Lotyšska se k ruské národnosti hlásí více než třetina.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Lotyšský telekomunikační úřad se podle serveru amerického listu The Wall Street Journal rozhodl odebrat licenci RTR kvůli jejímu zpravodajství z první poloviny března. Podle Rigy otevřeně schvalovalo "vojenskou agresi vůči suverénnímu státu", tedy ruskou okupaci ukrajinského Krymu. Úřad zároveň oznámil, že zvažuje stejný krok vůči televizi PBK, což je jeden z asi tuctu ruskojazyčných kanálů provozovaných v Lotyšsku. Zatímco PBK měla v březnu v Lotyšsku sledovanost 10,6 procenta diváků, u RTR to bylo 6,3 procenta.

Znepokojeni děním na Krymu

Pobaltské státy pohlížejí na situaci na Ukrajině se znepokojením a v obavě, že by se jejich citlivý region mohl stát další obětí geopolitického tlaku Moskvy. Na východě Lotyšska tvoří Rusové téměř polovinu obyvatel a jsou vystaveni vlivu ruské propagandy. Lotyšské úřady se obávají, že příslušníci ruské menšiny postup Moskvy na Ukrajině schvalují.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Na škodlivost politických aktivit rozdělujících lotyšskou společnost ve společném prohlášení upozornili koncem března lotyšský prezident Andris Bérziňš, premiérka Laimdota Straujumaová a předsedkyně parlamentu Solvita Áboltiňová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám