Hlavní obsah

Řekové začali odvážet uprchlíky od makedonské hranice

Aktualizováno

Řecká policie začala v úterý odvážet migranty od makedonské hranice. Po nedělním zpřísnění podmínek pro vstup uprchlíků ze strany Skopje na hranici uvázli především Afghánci. Pro ně je přechod uzavřen a Iráčané a Syřané se musejí prokázat platnými doklady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na hranicích mezi Makedonií a ŘeckemVideo: Reuters

 
Článek

Podle odhadů je na hranici v oblasti přechodu Idomeni 1200 lidí, mnozí se usadili na železniční trati. Jsou to hlavně Afghánci a lidé bez náležitých dokladů. Agentura Reuters oznámila, že ještě před rozedněním na místo dorazili policisté a prázdné autobusy. Některé migranty posílají zpět do Atén. U řecké metropole bylo před několika dny otevřeno záchytné středisko. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hraniční přechod Idomeni

Řecko tvrdí, že Makedonie porušuje dohodu, podle níž mají nejméně do začátku března zůstat hranice na balkánské cestě pro uprchlíky z Afghánistánu, Sýrie a Iráku otevřené. Řecko se obává, že na jeho území začne zablokovaných uprchlíků rychle přibývat. Od začátku roku do Makedonie přišlo více než 83 000 migrantů; jen asi 20 z nich ale požádalo v této balkánské zemi o azyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtyři z pěti hotspotů pro migranty v Řecku jsou hotovéVideo: Reuters

Dalších 1250 lidí z ostrovů

Příliv lidí připlouvajících z Turecka do Řecka zůstává stále velký. V úterý ráno dopravil trajekt do Atén z řeckých ostrovů dalších 1250 lidí. Někteří z nich mají autobusové jízdenky do Idomeni, avšak zatím není jasné, zda dostanou povolení vydat se z Atén na sever.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Jeden z uprchlíků přelézá hraniční oplocení z řecké strany na makedonskou.

Makedonie začala již v listopadu na své území pouštět výhradně uprchlíky, kteří pocházejí ze zemí sužovaných válečnými konflikty - ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku. Ostatní, které označuje za ekonomické migranty, pohraniční policie do země nevpouští. Makedonské úřady upozornily, že tak následují Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko, které v posledních dnech vrátily do Makedonie více než 600 Afghánců. Dalších 1500 se jich ze zmíněných zemí očekává v nejbližších dnech.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám