Hlavní obsah

Ředitel CIA jednal v Rusku v době soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ředitel CIA William Burns přijel zkraje tohoto týdne na dvoudenní návštěvu Moskvy v době, kdy jsou ruskoamerické vztahy na bodu mrazu a kdy se u hranic s Ukrajinou soustředilo na 90 000 ruských vojáků, kteří tam zůstali po rozsáhlém cvičení. O ruských vojácích u ukrajinské hranice informovalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Foto: Reuters, Reuters

Ruské tanky a další vojenská technika u Voroněže

Článek

„Rusko neustále zaujímá poměrně agresivní postoje, aktuálně je kolem hranic a na dočasně okupovaných teritoriích (Ukrajiny) rozmístěno asi 90 tisíc lidí,“ uvedla představitelka ruského ministerstva obrany Anna Maljarová ve vysílání stanice Ukrajina24.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské jednotky v oblasti se účastnily několika velkých cvičení, do nichž se zapojila i výsadková vojska. Zdůraznilo, že Rusko pravidelně shromažďuje a přesunuje své jednotky podél hranic s Ukrajinou.

„K pohybu, který nyní sledujeme, nedochází poprvé, je typický pro válku, která nyní probíhá. V prosinci nebo v lednu bychom se měli dočkat dalších zpráv, rozvědka hlásí, že právě v této době se plánuje navýšení kontingentu,“ dodala Maljarová.

Ta poznamenala, že zatím nejde o situaci, kdy je nutné „bít na poplach”. „Ale riziko trvá v každém okamžiku, žijeme ve válečném stavu,“ dodala.

Jednání šéfu ruské a americké tajné služby

Rusko nepopřelo, že došlo k přesunům, uvedlo, že vojenské jednotky na svém území udržuje tam, kde je to potřeba.

„Pohyb našeho vojenského vybavení a armádních jednotek je čistě naší záležitostí,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s poznámkou, že Rusko nikdy nikomu nevyhrožovalo. Rusko současně popřelo, že by se jednotky u hranic s Ukrajinou posilovaly.

Šéf CIA v Moskvě nastolil problém ruských hackerů

Bezpečnost

Není jasné, zda soustřeďování ruských vojsk u ukrajinské hranice bylo také součástí jednání ředitele CIA Burnse v Moskvě. Návštěva byla dvoudenní - konala se v úterý a ve středu.

S ředitelem ruské rozvědky SVR Sergejem Naryškinem jednal Burns o bilaterálních vztazích s důrazem na boj proti mezinárodnímu terorismu, uvedla SVR v tiskovém prohlášení. Burns jednal i s tajemníkem Bezpečnostní rady Kremlu Nikolajem Patruševem. Schůzku potvrdila Patruševova kancelář s tím, že se probíraly ruskoamerické vztahy. Dodala, že se mluvilo o kontrole zbraní a kybernetické bezpečnosti.“

Spojené státy za vlády amerického prezidenta Joea Bidena mají zájem o návrat k odzbrojování a kontrole zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám