Hlavní obsah

Řecko zastavilo na hranici s Tureckem 24 tisíc migrantů

Atény

Řecká policie a armáda od soboty k pondělnímu večeru zabránily asi 24 tisícům pokusů o ilegální překročení hranice z Turecka a zatkly kvůli tomu na 183 běženců. Informovala o tom v úterý agentura AP s odvoláním na řecké úřady.

Živě: Migranti na řecko-turecké hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Do oblasti řecko-turecké hranice jedou vrcholní představitelé EU, kteří se snaží řešit spor s Ankarou poté, co Turecko koncem minulého týdne přestalo bránit migrantům v odchodu dále do Evropy.

Turecko migrantům minulý týden řeklo, že přechod je volný, to ovšem není pravda a řecká vláda hranice střeží. Evropská komise zemi slíbila 700 milionů eur na pomoc při ochraně hranic s Tureckem.

Hranice do Řecka je ale zavřená. Migranti se kromě překonání moře pokoušejí i o přejití pozemní hranice.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migranti u řeky Evros na řecko-turecké hranici

„Ilegálně nikdo hranice přecházet nebude, děláme jen svoji práci, řecké hranice jsou také hranice Evropy,” řekl podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, když dorazil do přístavního města Alexandrupoli nedaleko hranic s Tureckem.

„Řecko se nenechá vydírat,” dodal premiér s odkazem na tlak Ankary, která se otevřením své části hranice snaží přimět EU, aby pomohla Turecku s řešením situace s migranty. Těch Turecko kvůli válce v Sýrii přijalo na 3,7 milionu.

Ankara lže, zní z Atén

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo do sobotního večera k řecké hranici v Turecku nejméně 13 tisíc běženců. K úterku jich tam bude více, ale spolehlivé údaje nejsou k dispozici.

Turecké ministerstvo vnitra uvedlo, že jich tam je 130 469, Atény ale Ankaru viní ze lživé kampaně.

Řekové stříleli po člunu s migranty

Evropa

Řecko poslalo už v pátek na hranice více policistů i vojáky. Ti i za pomoci slzného plynu a vodních děl jen v noci na úterý odvrátili více než 5000 pokusů o ilegální překročení hranic a 45 migrantů zatkli, uvedla řecká média. Podle ní jsou zadržení Afghánci, Pákistánci, Maročané a Bangladéšané.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Migranti v Řecku poté, co je zastavila řecká policie.

Napětí na turecko-řecké hranici se vyhrotilo poté, co ve čtvrtek večer Ankara oznámila, že už nebude bránit migrantům v odchodu do EU. Přestala tak dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016, v níž slíbila pomoci zastavit migrační vlnu do Unie výměnou za finanční pomoc z Bruselu.

Erdogan obvinil Řecko ze zabití dvou migrantů, odmítl miliardu eur od EU

Evropa

EU se nyní snaží přimět Ankaru, aby se k dodržování dohody vrátila. Do Turecka míří šéf unijní diplomacie Josep Borrell a v pondělí s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem jednal bulharský premiér Bojko Borisov. Ten se podle serveru Euractiv snažil dojednat na pátek schůzku Erdogana, Mitsotakise, německé kancléřky Angely Merkelové a chorvatského premiéra Andreje Plenkoviče, jehož země nyní EU předsedá. Erdogan ale podle Borisova vyjádřil neochotu sedět u jednoho stolu s řeckým premiérem.

Kurz: Zbraň nátlaku na Unii

Po schůzce s Borisovem v pondělí Erdogan podle agentury Reuters také prohlásil, že odmítl další miliardu eur, kterou mu na pomoc se zvládáním migrace údajně nabídla Evropská unie. „Řekli nám: 'Pošleme vám miliardu eur.' Koho se snažíte oklamat? Už tyto peníze nechceme,” řekl Erdogan.

Řekové hranici EU neubrání, varuje Frontex

Evropa

Stejně jako řecká vláda kritizoval Erdogana kvůli nátlaku na EU rakouský kancléř Sebastian Kurz, který zároveň vyzval země EU, aby se společně postavily za Řecko. „Tohle není náhoda, to je organizované,” řekl Kurz novinářům ve Vídni. „Erdogan ty lidi používá jako zbraň k nátlaku na EU,” dodal s tím, že pokud Unie podlehne nátlaku Erdogana, čeká ji další migrační vlna. „A to bude konec volného pohybu osob v EU,” varoval Kurz.

Reklama

Výběr článků

Načítám