Hlavní obsah

Řecko od začátku roku vrátilo přes dva tisíce běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Od začátku roku vrátilo Řecko 2300 běženců zpět do země jejich původu, napsala agentura DPA s odvoláním na policejní zdroje. Během loňského roku a za podpory Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) opustilo Řecko 20 255 žadatelů o azyl. Většina pocházela z Albánie, Pákistánu, Bangladéše, Afghánistánu a ze severoafrických států, potvrdila řecká policie.

Foto: Ismail Zetouny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Organizace nabízí migrantům návrat pod ochranou bezpečnostních sil. Předtím, než vstoupí na palubu letadla, dostanou běženci peníze do začátku ve své vlasti. Částka se pohybuje mezi 500 (12 700 korun) a 1500 eury (38 100 korun).

Řecko se potýkalo s masovým přílivem migrantů z Blízkého východu, Asie a Afriky zejména v roce 2015, kdy tam přes Turecko dorazily statisíce běženců. Většina z nich pokračovala do dalších zemí EU, zejména do Německa.

Když státy EU tuto takzvanou balkánskou trasu začátkem roku 2016 uzavřely, migranti se v Řecku začali hromadit. Teď jich tam je registrováno asi 60 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám