Hlavní obsah

Obálky nelepí. Opakovaná volba rakouského prezidenta se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouská vláda se rozhodla odsunout plánovaný termín opakovaného druhého kola prezidentských voleb. V pondělí to oznámil ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Jeho úřad připustil odklad už koncem minulého týdne. Důvodem jsou nekvalitní obálky pro korespondenční hlasy.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Lístky s obálkou pro korespondenční volbu rakouského prezidenta

Článek

Opakovaná volba, v níž budou Rakušané volit mezi kandidátem Zelených Alexanderem Van der Bellen a kandidátem Svobodných Norbertem Hoferem, se měla uskutečnit 2. října. Novým termínem hlasování je 4. prosinec. Podle agentury APA ale parlament ještě musí schválit příslušnou změnu zákona o volbě hlavy státu.

Vídeň se pro odklad rozhodla na základě toho, že se hned v několika spolkových zemích objevily nekvalitní obálky pro korespondenční hlasy, na nichž nedostatečně lepí zalepovací proužky.

Právě korespondenční hlasy rozhodly o těsném vítězství Van der Bellena v prvním kole. Ústavní soud pak ale rozhodl, že vítězství jen zhruba o 30 000 hlasů může vyvolávat pochybnosti o manipulacích. Ačkoliv se žádné manipulace nepotvrdily, už jenom možnost, že by k nim došlo, je podle soudu natolik zavážná, že se musí volba opakovat.

Možnosti volit korespondenčně využilo v květnové volbě 744 tisíc lidí z celkem 6,4 miliónu oprávněných voličů.

Související témata:

Foto: Zak Ronald, ČTK

Alexander Van der Bellen.

Foto: Profimedia.cz

Norbert Hofer

Reklama

Výběr článků

Načítám