Hlavní obsah

Rakouský parlament schválil zákon umožňující asistovanou sebevraždu

– Vídeň

Rakouský parlament ve čtvrtek schválil zákon umožňující asistovanou sebevraždu osob s velmi vážnou nebo nevyléčitelnou nemocí. Jde o reakci na rok starý nález ústavního soudu, podle něhož dosavadní definice zákoníku o trestnosti dopomoci při sebevraždě je protiústavní a porušuje základní práva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rakouský ústavní soud vládě nařídil, aby změnila dosavadní zákonnou úpravu, podle níž za pomoc při sebevraždě hrozí až pětileté vězení. Podle textu, který ve čtvrtek schválili poslanci napříč stranami kromě pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), mají dospělé osoby právo na pomoc při ukončení života, pokud jsou smrtelně nemocní nebo trpí trvalou a vysilující nemocí.

Každý případ musí posoudit dva lékaři, z toho jeden s kvalifikací v oboru paliativní medicíny. Tito lékaři mají především posoudit, zda je pacient schopen nezávislého rozhodnutí.

Rakousko připravilo sazebník pokut pro neočkované

Zahraniční

Kromě toho musí před umožněním asistované sebevraždy uplynout alespoň 12 týdnů, aby se zajistilo, že žádost nebyla pouze důsledkem pacientovy dočasné krize. U pacientů v „terminální fázi“ nemoci je tato lhůta zkrácena na dva týdny.

Zákon respektuje lidskou důstojnost, ale zároveň má umožnit, aby nikdo „nevolil cestu smrti, pokud existují jiné možnosti“, řekla agentuře APA rakouská ministryně spravedlnosti Alma Zadicová (Zelení). Proto podle ní bude plošně posílena hospicová a paliativní péče, na jejíž rozvoj bylo vyčleněno 108 milionů eur (2,73 miliardy korun).

Lockdown nelockdown. Česko, Slovensko a Rakousko klesají stejně

Evropa

Pokud by do konce prosince nebyly zavedeny žádné nové předpisy, současný zákaz asistované sebevraždy by pozbyl platnosti a praxe by zůstala neregulovaná.

Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií spočívá v tom, že při eutanazii vykonává akt usmrcení napomáhající osoba, zatímco při asistované sebevraždě sebevrah sám; asistující například připraví jedovatý nápoj, zajistí lékařský dohled nebo prostory. Nápoj nebo jinou látku si sebevrah aplikuje sám.

Eutanazie je povolená jen v hrstce států světa, například v Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Kolumbii, Kanadě a od letošního léta také ve Španělsku. Více zemí včetně Švýcarska či Švédska dovoluje asistovanou sebevraždu. V Česku eutanazie ani asistovaná sebevražda legální nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám