Hlavní obsah

Rakouský kancléř se zastal Maďarů. Invazi prý odsoudili jako zbytek Evropy

– Vídeň

Maďarsko dává stejně jako zbytek Evropské unie najevo nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu, řekl ve čtvrtek ve Vídni rakouský kancléř Karl Nehammer po setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Rakouský kancléř Karl Nehammer (vlevo) hostí maďarského premiéra Viktora Orbána ve Vídni.

Článek

Na kancléře se před Orbánovou návštěvou v Rakousku snesla kritika, že přijímá tohoto maďarského politika, který o víkendu pronesl kontroverzní projev o "nesmíšené maďarské rase". Orbán je kromě toho znám svým odmítavým postojem k protiruským sankcím přijímaným Západem v reakci na útok Moskvy proti Ukrajině.

Hloupý a nebezpečný. Orbán sklidil kritiku za řeči o míšení maďarské rasy

Evropa

Evropská unie musí podle Nehammera dát Ukrajině najevo, že nesouhlasí s invazí na její území. „Nezdá se mi, že by se Maďarsko nebo jakákoli jiná země od tohoto (kurzu) odchylovaly,” prohlásil nyní podle agentury Reuters na tiskové konferenci Nehammer.

Na Orbána, který je považován za dlouhodobého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina, pravidelně míří kritika kvůli jeho postoji k situaci na Ukrajině. Maďarský ministr zahraničí dokonce nedávno přicestoval do Moskvy a prosil tam o zvýšení dodávek plynu.

Hanba, jak mohou být v EU? Maďarský ministr vedle rozzářeného Lavrova pobouřil

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám