Hlavní obsah

Rakousko může ještě přitvrdit, lockdown pro neočkované je jen první krok

Aktualizováno

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg se v neděli dohodl s hejtmany spolkových zemí na lockdownu pro neočkované proti covidu-19. Jde o očekávaný krok, který byl avizován kvůli vysokým číslům nově nakažených a stoupající zátěži zdravotnického systému. Lockdown bude trvat deset dní, může se ale prodloužit.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg

Článek

„Situace je vážná,” řekl lidovecký kancléř. „Nečiníme tento krok s lehkým srdcem, ale bohužel je nutný,” uvedl a dodal, že existuje relevantní rozdíl ve výskytu pandemie mezi očkovanými a neočkovanými.

Schallenberg již dříve upřesnil, že neočkovaní budou moci z domova odejít do práce, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Policie bude kontrolovat namátkově.

Horní Rakousy zavedou od pondělí lockdown pro neočkované

Koronavirus

„Nežijeme přece v žádném policejním státě,” podotkl. Opatření má začít platit od půlnoci na pondělí.

Z omezení, které bude zatím platit deset dní, jsou vyjmuty děti mladší 12 let; lidí s jednou dávkou vakcíny se lockdown nebude týkat, pokud předloží negativní PCR test.

Sankce i přísnější opatření

Schallenberg a ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein přitom varovali, že mohou přijít ještě přísnější opatření. Podle kancléře je také rozhodující, aby byla opatření kontrolována. Jejich porušování má být „důsledně sankcionováno“.

Největší problémy s šířením nákazy hlásí Horní Rakousy a Salcbursko.

Vídeňský nevěstinec klienty očkuje, odměnou je půlhodinka zdarma

Evropa

Za zhoršující se epidemické situace začaly ve Vídni adventní trhy, platí na nich ovšem přísná hygienická opatření. Ke stánkům s dárky a občerstvením mohou jen lidé, kteří jsou očkovaní nebo se nedávno z covidu-19 uzdravili.

Loni se obyvatelé rakouské metropole museli kvůli pandemii bez tradičních vánočních trhů obejít.

V Rakousku, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, epidemie v posledních dnech výrazně sílí, země zaznamenává nové rekordy v počtu nakažených. Za pátek přibylo infikovaných poprvé přes 13 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám