Hlavní obsah

Rakousko vydalo chorvatského expremiéra stíhaného za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší chorvatský premiér Ivo Sanader byl v pondělí z Rakouska vydán do Chorvatska, kde je obviněn z korupce a zneužití služební postavení v době, kdy stál v letech 2003 až 2006 v čele chorvatské vlády. Oznámila to večer chorvatská televize.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Ivo Sanader

Článek

Sanader opustil Salcburk, kde byl od loňského prosince ve vazbě poté, co na něj Záhřeb vydal mezinárodní zatykač. Za přísných bezpečnostních opatření přes Slovinsko v automobilovém policejním konvoji směřoval do Chorvatska. Podle agentury APA by měl večer dorazit do věznice v Záhřebu.

Sanader 20. června překvapivě stáhl svou stížnost proti vydávacímu řízení. Svůj krok zdůvodnil tím, že nechce ohrozit vyjednávání Chorvatska o vstupu do Evropské unie. Ta byla několik dní poté ukončena. Ještě předtím Sanader tvrdil, že by ve vlasti neměl zaručený spravedlivý proces.

Sedmapadesátiletý Sanader byl loni v prosinci zatčen na rakouské dálnici den poté, co chorvatský parlament zrušil jeho poslaneckou imunitu, aby mohl být soudně stíhán. Chorvatská prokuratura ho viní z několika korupčních kauz, mimo jiné z toho, že vytvářel podvodné fondy k financování své politické strany, když byl chorvatským ministerským předsedou. Podle APA jde o korupci v řádu několika milionů eur.

Sanader všechna obvinění odmítá a tvrdí, že se stal obětí msty někdejších stranických kolegů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám