Hlavní obsah

Rakousko obvinilo USA, že kvůli radaru předstírají hrozbu z Iránu

Novinky, ČTK, aš, APA
VÍDEŇ

Rakouský sociálnědemokratický ministr obrany Norbert Darabos v noci na čtvrtek obvinil USA, že nebezpečí raketových útoků z Íránu pouze předstírají, aby odůvodnily snahu vybudovat ve střední Evropě raketový štít. Ministr ještě přitvrdil svůj postoj. Minulý týden pobouřil koaliční lidovce i Prahu, když základnu označil za provokaci.

Článek

"Já se nenechám umlčet. Jako souseda České republiky se záležitost Rakouska také týká," zdůraznil ministr v nočních zprávách televize 0RF na programu ZiB2.

"Důvody pro výstavbu štítu jsou jen předstírané," prohlásil Darabos. Jeho názor sdílejí i experti jeho ministerstva. Odmítl však jednoznačně prohlásit, že USA klamou světovou veřejnost, když hovoří o íránském nebezpečí a svými plány zostřují napětí s Ruskem.

Podle ministra plánované základny v České republice a Polsku "vytvářejí konfliktní situaci mezi USA a Ruskem, kterou nemáme zapotřebí". Podtrhl, že otázka by měla být projednávána na evropské úrovni. I případné zapojení amerického systému do NATO by se mělo dále projednávat.

Darabos americké plány opětovně kritizoval, přestože minulý týden vyvolala pobouření jeho slova, že stavba základny je provokací. Koaliční lidovci jej označili za nekompetentního a jeho vyjádření odmítl i český ministr zahraniční Karel Schwarzenberg. Výhrady měly i Spojené státy.

Darabos sdělil, že se bude snažit své stanovisko sladit s ministryní zahraničí Ursulou Plassnikovou. Ta se totiž nechala slyšet, že pouze jí přísluší formulovat rakouské postoje k zahraničním otázkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouští lidovci zpochybňují neutralitu země

Rakouská vládní lidová strana ÖVP zvažuje ukončení neutrality země. Idea se objevila v návrzích budoucích politických cílů strany. Předsedovi, vicekancléři...

Výběr článků

Načítám