Hlavní obsah

Radikální SYRIZA volby v Řecku jasně vyhrála

• Aktualizováno

V nedělních předčasných parlamentních volbách v Řecku podle předběžných výsledků zvítězila krajně levicová opoziční strana SYRIZA. Získala 36 procent hlasů. Strana Nová demokracie současného premiéra Antonise Samarase je druhá se ziskem 28 procent. Uvedlo to řecké ministerstvo vnitra. Do parlamentu se dostalo ještě pět dalších stran.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Šéf vítězné řecké politické formace SYRIZA Alexis Tsipras

Článek

O třetí místo se zatím dělí středová strana Potami (Řeka) a krajně pravicový Zlatý úsvit.

Vítězství krajně levicové strany SYRIZA se očekávalo, i když vysoký byl těsně před volbami i počet nerozhodnutých voličů. SYRIZA se ostře staví proti úsporné politice pravicové vlády a slibuje vyjednat lepší podmínky pro splácení řeckého dluhu.

Méně pravděpodobné se ovšem nyní zdá, že se formaci SYRIZA podaří získat absolutní většinu ve 300členném parlamentu. Podle údajů ministerstva by jí podle dosud sečtených hlasů připadlo 148 křesel, k sestavení jednobarevné vlády by jich ale předseda strany Alexis Tsipras potřeboval 151. Podle řeckého volebního systému získává vítěz voleb jako bonus padesát křesel.

Mluvčí vítězné strany Panos Skurletis v rozhovoru na televizní stanici Mega TV uvedl, že jde o "historické vítězství". Triumf jeho strany prý vysílá Evropě poselství proti úsporným opatřením a ve prospěch důstojnosti a demokracie.

Premiér Antonis Samaras už Tsiprasovi v telefonickém rozhovoru k vítězství ve volbách pogratuloval a podle médií uznal i volební porážku své strany. V proslovu na závěr volebního dne uvedl, že respektuje rozhodnutí řeckého lidu. Jeho strana Nová demokracie chce prý hrát nyní roli garanta evropského kurzu země.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Příznivci řecké radikální levice se radují z vítězství SYRIZY v parlamentních volbách.

Tsipras chce dohodnout odpis dluhu

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z lidí, kteří jsou již unaveni z drakonických úsporných opatření a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce. Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, což je Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 biliónu Kč). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 biliónu Kč) a je druhý největší na světě za Japonskem. Tsipras už dříve naznačil, že se bude snažit s věřiteli dohodnout odpis většiny dluhu, i když partneři Řecka v čele s Německem dali jasně najevo, že na takový požadavek nehodlají přistoupit.

Šéf nacionalistů si výsledek pochvaluje ve vazbě

Na třetím místě se v předčasných volbách prozatím umístila krajně pravicová strana Zlatý úsvit s 6,3 procenta hlasů. "Jasné třetí místo" si už na Twitteru pochvaloval i předseda strany Nikos Michaloliakos. Na výsledky své strany ve volbách reagoval z vyšetřovací vazby, kde je spolu s dalšími členy Zlatého úsvitu kvůli obvinění z příslušnosti ke zločinecké organizaci.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Příznivci řecké radikální levice se radují z vítězství SYRIZY v parlamentních volbách.

Středová proevropská strana Potami (Řeka) oslovila 5,8 procenta voličů. Tříprocentní hranici nutnou pro vstup do zákonodárného sboru překročili ještě s 5,4 procenta hlasů komunisté, se 4,8 procenta socialisté a 4,7 procenta strana Nezávislí Řekové, o které se hovoří jako o možném koaličním partnerovi strany SYRIZA.

Volební porážku už přiznal i předseda socialistické strany PASOK a dosavadní ministr zahraničí Evangelos Venizelos. Ve svém proslovu k voličům uvedl, že mu bylo ctí sloužit své zemi. Třetí místo pro Zlatý úsvit označil za "špatné znamení".

Pod hranicí nutnou pro vstup do parlamentu naopak zůstala strana bývalého socialistického premiéra Jorgose Papandrea. Hlas jí dalo jen 2,5 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám