Hlavní obsah

Eurozóna zvažuje prodloužení záchranného programu pro Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé eurozóny uvažují o dalším prodloužení záchranného programu pro Řecko, a to až o šest měsíců. Chtějí tak zajistit dostatek času na jednání s novou řeckou vládou o způsobu ukončení programu a jeho případné náhradě další pomocí. V pátek to uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Současný záchranný program byl již o dva měsíce prodloužen a jeho platnost by měla vypršet na konci února. "Program bude nutné prodloužit ještě víc," řekl jeden ze zdrojů. "Mohlo by to být o šest měsíců navíc," dodal. O prodloužení by musela požádat nová řecká vláda, která vzejde z předčasných parlamentních voleb chystaných na 25. ledna.

Favoritem voleb je opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA), která se staví proti úsporným opatřením vlády spojeným se záchranným programem. Hodlá požadovat změnu podmínek programu a rovněž odpis velké části řeckého dluhu.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,7 biliónu Kč). 

Výměnou za úvěrovou pomoc ale musela vláda v Aténách zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám