Hlavní obsah

Putinovy oponenty poslal soud do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Sedm z osmi souzených účastníků předloňské demonstrace proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem potrestal v pondělí moskevský soud vězením od dvou a půl roku do čtyř let, osmému uložil podmínku. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Obžalovaní u soudu

Článek

Verdikt se týká skupiny protiputinovských demonstrantů, kteří se v roce 2012 zúčastnili protestu na Blatném náměstí v centru ruské metropole. Tvrdý střet bezpečnostních sil s účastníky akce tehdy skončil zraněním třiceti policistů a několika desítek protestujících. Zatčeno bylo kolem 400 opozičních aktivistů, z nichž třicítka byla obžalována z různých přečinů, zejména z výtržnictví a napadení policie.

Soud uznal vinu osmi obžalovaných už v pátek. [celá zpráva]

Opoziční aktivisté, kteří v pondělí před soudní budovou očekávali verdikt, skandovali po jeho vynesení "hanba". Podle portálu kasparov.ru, kritického vůči Kremlu, se protestu zúčastnilo asi 700 lidí. Ruské úřady hovoří o 200 demonstrantech.

Policie podle agentury DPA zadržela přes 100 lidí včetně známého opozičníka Alexeje Navalného.

Foto: ČTK/AP

Policie před moskevským soudem zatkla i protestujícího opozičního předáka Ilju Jašina.

V procesech vedených kvůli protiputinovské demonstraci již dříve padly dva verdikty – opozičník Maxim Luzjanin dostal 4,5 roku vězení a aktivista radikální Levé fronty Konstantin Lebeděv byl odsouzen na 2,5 roku. Soud se dvěma dalšími opozičními činiteli, Sergejem Udalcovem a Leonidem Razvozžajevem, začal v Moskvě minulé úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám