Hlavní obsah

Moskevský soud uznal vinu Putinových oponentů

Moskva

Moskevský obvodní soud v pátek podle očekávání uznal vinnými osm účastníků předloňské demonstrace proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. Protest tehdy vyústil v tvrdý střet s policií. Odsouzení byli obžalováni z účasti na masových nepokojích a z napadení pořádkových sil. Tresty soudce sdělí v pondělí 24. února. Prokuratura žádá pět až šest let vězení. Odsouzení trvají na své nevině.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Rozsudek, včetně očekávaného pondělního vynesení výše trestů, je nepravomocný. Obhajoba již dala najevo, že se proti němu odvolá. "Tento verdikt považujeme za nezákonný a zcela určitě ho napadneme u odvolací instance moskevského městského soudu," řekl agentuře ITAR-TASS jeden z advokátů.

Před soudní budovou se během dopoledne v očekávání verdiktu sešly stovky lidí, kteří se dožadovali osvobození souzených a na druhé straně provolávali hanbu úřadům. Ve vstupu do budovy jim zabránily silné policejní kordony. Policisté přitom pozatýkali na 200 osob, které podle ministerstva vnitra narušovaly veřejný pořádek.

V davu byl i známý opozičník Alexej Navalnyj, kterému odvolací soud loni na podzim změnil pětileté vězení za údajný podvod na podmíněný trest. Ze Soči přijely také Putinovy odpůrkyně Naděžda Tolokonniková a Marija Aljochinová z punkové skupiny Pussy Riot. Obě strávily téměř dva roky v pracovním táboře kvůli protiputinovské "punkové modlitbě" předvedené v moskevském pravoslavném chrámu.

Rok ve vazbě

Na Blatném náměstí v centru ruské metropole se před dvěma roky 6. května uskutečnila demonstrace, kterou opozice svolala na protest proti opětnému zvolení Putina hlavou státu. Tvrdý střet bezpečnostních sil s účastníky akce skončil zraněním třiceti policistů a několika desítek protestujících. Zatčeno bylo kolem 400 opozičních aktivistů, z nichž třicítka byla obžalována z různých přečinů proti zákonům.

V procesech vedených kvůli tomuto protestu zatím padly dva verdikty – opozičník Maxim Luzjanin dostal 4,5 roku vězení a aktivista radikální Levé fronty Konstantin Lebeděv byl odsouzen na 2,5 roku. Soud se dvěma dalšími opozičními činiteli, Sergejem Udalcovem a Leonidem Razvozžajevem, začal v Moskvě v úterý. Stíhání dalších čtyř osob bylo na základě loňské amnestie zastaveno.

V pátek si verdikt vyslechlo osm účastníků demonstrace – Jaroslav Bělousov, Stěpan Zimin, Arťom Savelov, Alexej Polichovič, Děnis Luckevič, Alexandra Duchaninová, Andrej Barabanov a Sergej Krivov. Někteří z nich už strávili rok ve vazbě.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ruská opozice nepokoje na Blatném náměstí označuje za provokaci vyvolanou policií. Zásah speciálních jednotek OMON byl údajně neúměrně tvrdý a bezohledný. Akci podle opozičníků posvětilo nejvyšší kremelské vedení, aby získalo záminku k potlačení sílícího protivládního odporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám