Hlavní obsah

Putin uvedl, že dostal dvě dávky Sputniku V. Doposud vakcínu tajil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se nechal očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Uvedl to ve středu v ruské televizi, když odpovídal na dotazy obyvatel. Že se Putin nechal očkovat, bylo známé, ale ruský prezident odmítal sdělit jakou vakcínou, pouze uváděl, že byla ruská.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin odpovídá na telefonické dotazy

Článek

I výrobce vakcíny uvedl na Twitteru, že ruský prezident přiznal, že se nechal očkovat Sputnikem V. Prezident podle něj dodal, že má po očkování vysokou hladinu protilátek.

Podle Kremlu dostal Putin první dávku v březnu, druhou pak v dubnu. Z očkování nebylo zveřejněno video, ruský prezident si to nepřál.

Putin dal současně najevo, že doufá, že se Rusko vyhne dalšímu lockdownu, Velká část dotazů byla věnována ekonomickým otázkám a pomoci obyvatelům.

Rusy kosí indická mutace

Informace byla zveřejněna v den, kdy Rusko oznámilo dosud nejvyšší denní počet obětí koronaviru. V úterý zemřelo 669 nakažených a přibylo dalších 21 042 nových případů.

Rusko aktuálně čelí nové vlně pandemie způsobené indickou mutací delta. Na tu připadá podle serveru Moscow Times v hlavním městě 90 procent případů. Moskevský starosta uvedl, že jediným způsobem, jak pandemii zastavit, je očkování. V metropoli je už nařízeno povinné očkování části zaměstnanců kritické infrastruktury. Putin ale ve středu řekl, že „nepodporuje povinné očkování”.

Putin dostal vakcínu, Kreml nechce říct jakou

Zahraniční

V Rusku panuje nedůvěra k očkování, jednu dávku dostalo podle Putina jen 23 milionů ze 146 milionů lidí, přičemž celosvětový průměr činí 23 procent.

V Rusku panuje nedůvěra k očkování, jednu dávku dostalo podle Putina jen 23 milionů ze 146 milionů lidí, přičemž celosvětový průměr činí 23 procent.

V Rusku se nakazilo přes 5,5 milionu lidí. Podle operativního štábu pro boj s koronavirem zemřelo 135 214 nakažených. Ruský statistický úřad, jenž do svých statistik zahrnuje i lidi, u nichž se koronavirus prokázal až posmrtně, ke konci letošního dubna evidoval na 270 000 úmrtí spojených s covidem-19, uvedla ČTK.

Trochu mě brněla ruka, řekl Putin k očkování. Kolektivní imunitu Rusů čeká do konce léta

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám