Hlavní obsah

Putin Trumpovi nabídl prodloužení smlouvy START o jaderném odzbrojení

Rusko je ochotné prodloužit platnost smlouvy o jaderném odzbrojení známou jako Nový START. Nejdříve ale chce vyjasnit některé sporné otázky z tohoto ujednání. V rozhovoru s televizí FOX News to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Ten řekl, že to nabídl na pondělním summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump si podává ruku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

"Ujistil jsem prezidenta Trumpa, že Rusko je připravené tu smlouvu rozšířit, prodloužit ji. Napřed se ale musíme dohodnout na jistých detailech, protože máme na americké partnery nějaké otázky," řekl Putin. "Myslíme si, že zcela neplní smlouvu, ale to je na expertech, aby to rozhodli," dodal.

Začátkem 90. let uzavřely obě jaderné velmoci dvě dohody známé jako START, které vedly k podstatnému snížení stavu strategických jaderných arzenálů. START 1 snižoval počet hlavic na obou stranách na 6000, druhá z dohod pak jejich počet snížila ještě zhruba o polovinu. Další redukci o 50 procent pak přinesla zatím poslední z americko-ruských odzbrojovacích dohod, podepsaná v dubnu 2010 v Praze a známá jako Nový START.

Reklama

Výběr článků

Načítám