Hlavní obsah

Putin trvá na vývoji rakety s jaderným pohonem, při jejímž výbuchu unikla radioaktivita

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v Kremlu předával vyznamenání rodinám sedmi lidí, kteří zemřeli u Severodvinsku při srpnové explozi jaderného zdroje pro motor s kapalným pohonem. Při té příležitosti slíbil, že bude tlačit na vývoj rakety poháněné tímto zdrojem.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Bez ohledu na všechno tuto zbraň dokončíme,“ řekl prezident Putin, když se setkal s vdovami inženýrů, kteří zahynuli při výbuchu rakety. Obhajoval snahu získat „tyto unikátní technologie“, protože podle něj jsou nejvýznamnější a nejspolehlivější zárukou míru na planetě“.

Putin při té příležitosti zdůraznil, že uplatněné „technické nápady a řešení nemají ve světě obdobu“.

Ruské stanice sledující radioaktivitu se po explozi rakety odmlčely

Evropa

Ruský prezident ale neupřesnil, jaké jaderné zařízení na plošině v Bílém moři u Ňonoksy explodovalo, zabilo sedm lidí včetně pěti inženýrů, a šest dalších zranilo. Po výbuchu stoupla radiace v padesát kilometrů vzdáleném Severodvinsku šestnáctkrát, což ale nemůže vyvolat nemoc z ozáření.

Rusko zavřelo část Bílého moře kvůli radioaktivitě po nezdařeném raketovém testu

Svět

Rosatom po nehodě oznámil, že vybuchl „izotopový jaderný zdroj pro motor s kapalným pohonem“. Ruský opoziční list Novaja Gazeta napsal, že to je velmi přesný popis jaderného pohonu střely s plochou dráhou Burevestnik označované v kódu NATO SSC-X-9 Skyfall. Ta má mít díky jadernému pohonu neomezený dolet, což loni vyzdvihoval ruský prezident Vladimir Putin. Burevestnik je navržen jako odvetná zbraň, které by kroužila okolo Země a v případě raketového útoku podnikla odvetný úder.

Co přesně vybuchlo na severu Ruska, armáda tají. Mluví se o malém létajícím Černobylu

Evropa

Burevestnik má být podle informací serveru Arstechnica poháněný neobvyklým náporovým motorem. Místo obvyklého způsobu, kdy se v náporovém motoru spaluje v nasávaném vzduchu palivo a impuls dávají motoru horké expandující spaliny, tento motor žádné klasické palivo nespaluje. Nasávaný vzduch se ohřívá jaderným reaktorem. Ohřev způsobuje rozpínání plynu, který pak uděluje rychlost střele.

Idea není ovšem nijak nová, s tímto typem pohonem střely s plochou dráhou letu experimentovali na přelomu padesátých a šedesátých let i Američané, ale nakonec koncept pro přílišnou komplikovanost a nebezpečnost odložili a dali přednost levnějším a spolehlivějším balistickým raketám.

Reklama

Výběr článků

Načítám