Hlavní obsah

Putin s Hollandem debatovali o Ukrajině na letišti

Novinky, ČTK, Adéla Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se v sobotu setkal se svým francouzským protějškem. Schůzka s Françoisem Hollandem se uskutečnila na moskevském letišti Vnukovo, kde se hlava francouzského státu zastavila cestou do vlasti z Kazachstánu. Tématem schůzky bylo napětí mezi Moskvou a západem v souvislosti s konfliktem na Ukrajině.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident přijal francouzského na moskevském letišti.

Článek

Prezidenti se podle Putinova vyjádření věnovali Ukrajině zevrubně. Ruský prezident mimo jiné uvedl, že Moskva se zasazuje o územně celistvou Ukrajinu a doufá ve stažení těžké vojenské techniky z bojiště v Donbasu.

"Přelétal jsem nad Moskvou a rozhodl jsem se tu zastavit, abych s vámi posoudil nejzávažnější problémy okolo ukrajinské krize a všeho utrpení, které kvůli této krizi zakoušejí Ukrajinci, Evropská unie a Rusko," prohlásil na úvod Hollande.

"Myslím, že bychom se měli vyvarovat toho, abychom tady měli další zdi, které nás mohou oddělovat. Je třeba v jistém okamžiku být schopen překonat překážky a nalézt řešení," dodal francouzský prezident.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Schůzka měla za cíl snížit napětí mezi Ruskem a západem.

Putin vyjádřil přesvědčení, že i krátká schůzka přispěje k řešení problémů. Na setkání se oba prezidenti podle Putina domlouvali už v polovině listopadu na summitu G20 v australském Brisbane, kde se naposledy setkali.

Hollande dříve opakovaně vyzýval Putina, aby se zasadil o ukončení bojů na východní Ukrajině a zmírnění napětí v Evropě. Kvůli ruskému vměšování se dokonce zrušily dodávky moderních válečných lodí třídy Mistral do Ruska. O lodích ale podle Putina nebyla v sobotu řeč.

Moskva nařčení o angažování se v konfliktu v Donbasu popírá.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Hollande se v Moskvě zastavil cestou z Kazachstánu.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám