Hlavní obsah

Putin: Rusko je ochotno spolupracovat s USA jako rovný s rovným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu ujistil, že jeho země je ochotna spolupracovat se Spojenými státy, avšak na základě vzájemného uznávání svých zájmů, rovnoprávnosti a nevměšování do vnitřních záležitostí. Rusko a USA podle něj mají „zvláštní zodpovědnost za udržování mezinárodní bezpečnosti a stability“.

Foto: Bernadett Szabo , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jsme připraveni k praktické spolupráci s americkými partnery v nejrůznějších oblastech na zásadách vzájemného respektování zájmů partnera, rovnoprávnosti a nevměšování do domácích záležitostí,“ řekl Putin poté, co mu nový americký velvyslanec v Moskvě John Tefft odevzdal své pověřovací listiny.

Vztahy Ruska a Západu procházejí momentálně nejhorší krizí od konce studené války, a to kvůli ruské anexi Krymu a ruské politice vůči Ukrajině.

Moskva dává najevo, že má své „národní zájmy“ i na sousední Ukrajině, kde prozápadní kurz nového vedení země odmítá jako protiústavní převrat. Popírá však obvinění Kyjeva a Západu, že by separatisty na východě Ukrajiny země podporovala vojáky a zbraněmi. Současně odmítá, aby Západ odsuzoval pronásledování kritiků Kremlu či omezování občanských práv a svobod v Rusku.

Přijal i další velvyslance

Pověřovací listiny předávalo ve středu Putinovi množství nových velvyslanců, jak to bývá v Kremlu obvyklé. Kromě Teffta, který jako velvyslanec působil v Tbilisi v době krátké rusko-gruzínské války v srpnu 2008 či až do loňska v Kyjevě, se tak přijetí zúčastnil například i nový velvyslanec KLDR.

Putin také ujistil novou polskou velvyslankyni, že jakékoli rozpory mezi Moskvou a Varšavou lze řešit „na základě vzájemného respektování a pragmatismu“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám