Hlavní obsah

Putin pozval do Moskvy řeckého premiéra

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase na návštěvu Ruska. Uvedl to ve čtvrtek Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov. Dodal, že státníci spolu hovořili po telefonu. Tsipras ale už dříve řekl, že jeho země nehledá pomoc v Rusku.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Ruský prezident a premiér zdůraznili potřebu podstatného zlepšení spolupráce mezi Řeckem a Ruskem - zeměmi s hlubokým historickým spojením - zvláště v ekonomice, energetice, turistice, kultuře a dopravě," uvádí se v prohlášení úřadu řeckého premiéra. Oba státníci také po telefonu hovořili o zabezpečení míru a stability na Ukrajině.

Tsipras začátkem tohoto týdne uvedl, že Atény chtějí využít své vztahy s Moskvou k vybudování „potřebného mostu mezi Evropou a Ruskem”.

Současně ale řekl, že silně zadlužené Řecko se nehodlá obrátit na Rusko s žádostí o finanční pomoc.

Nová řecká vláda se minulý týden distancovala od kritiky adresované Evropskou unií Moskvě kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině, hlavně jí ale vadilo, že s ní nebyly konzultovány další sankce. EU stávající sankce prodloužila a o 19 osob a devět organizací rozšíří seznam subjektů, jichž se sankce týkají. Seznam, který bude zahrnovat další proruské separatisty z východu Ukrajiny a také ruské občany, oficiálně schválí ministři zahraničí EU na své pondělní schůzce.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc podmíněnou radikálními škrty. Snahou nové řecké vlády je vyjednat u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám