Hlavní obsah

Putin podepsal zákon, který mu umožní být prezidentem ještě 15 let

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který mu umožní ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu. Právní předpis vychází z navržených úprav ústavy, které Rusové odhlasovali v loňském referendu, připomněla agentura TASS. Dokument byl zveřejněn na oficiálním vládním webu.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Článek

V souladu se změnou ústavy se ohraničení počtu funkčních období bude vztahovat na současného prezidenta bez započítání jeho předchozích prezidentských mandátů. Tímto způsobem se bude moci současný šéf Kremlu o prezidentské křeslo ucházet ještě dvakrát.

Prezident je v Rusku volen na šest let a poslední volby se uskutečnily v roce 2018, Putin tak může být prezidentem až do roku 2036. Putin přitom zastává nejvyšší úřad v zemi od roku 2000 s výjimkou čtyřleté přestávky v letech 2008 až 2012, kdy ho vystřídal Dmitrij Medveděv.

Rusové v referendu schválili změny v ústavě. Putin může zůstat u moci dalších 16 let

Evropa

Pro úpravu ruského základního zákona se vloni v červenci vyslovilo 77,92 procenta voličů. Zákon, který "vymazává" Putinovy předchozí funkční období, schválila 24. března Státní duma, 31. března pak právní akt prošel i horní komorou parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám