Hlavní obsah

Putin podepsal prodloužení platnosti smlouvy o odzbrojení

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal v pátek zákon o prodloužení poslední odzbrojovací dohody se Spojenými státy START 3 o dalších pět let. Stalo se tak týden před tím, než by smlouva vypršela. Smlouva podepsaná v dubnu 2010 v Praze a známá pod zkratkami START 3 omezuje počty strategických jaderných zbraní.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zákon před dvěma dny schválili ruští poslanci a senátoři. Prodloužení dohody o pět let schválili jednohlasně den poté, co si telefonovali prezidenti Ruska a Spojených států Putin a Joe Biden a země si vyměnily příslušné diplomatické nóty.

Podle náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova je smlouva prodloužena o pět let bez jakýchkoli předběžných podmínek a dodatků, jak navrhovala Moskva už při bezvýsledných jednáních s vládou předchozího prezidenta Donalda Trumpa.

Washington se s Moskvou dohodl, že všechny nezbytné formální procedury obě země dokončí v několika dnech. V USA souhlas amerického Kongresu není zapotřebí, poznamenala již dříve AP. Celý proces podle Rjabkova zakončí výměna diplomatických nót.

Dohoda, podepsaná na Pražském hradě tehdejšími prezidenty Barackem Obamou a Dmitrijem Medveděvem, omezuje počet jaderných hlavic rozmístěných na nosičích na nejvýše 1550 na každé straně a počet rozmístěných střel a bombardérů na 700.

Trump smlouvu prodloužit nechtěl

Rusko dlouho navrhovalo prodloužení smlouvy bez předběžných podmínek či změn, avšak Trumpova administrativa se zahájením jednání čekala až do loňského roku a předložila řadu požadavků. Po nedávném nástupu nového prezidenta USA Joea Bidena do úřadu zahájila Moskva s Washingtonem nová jednání o smlouvě.

START 3 zůstává poslední platnou dohodou o kontrole jaderných zbraní. Rusko a Spojené státy v roce 2019 odstoupily od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Začátkem tohoto měsíce Moskva oznámila, že odstupuje od mnohostranné dohody o otevřeném nebi, která umožňuje účastnickým zemím kontrolní přelety nad územím dalších signatářských států. Své rozhodnutí zdůvodnila zejména tím, že USA od této úmluvy odstoupily loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám