Hlavní obsah

Putin nečekaně nařídil mohutné vojenské cvičení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin jako vrchní velitel ozbrojených sil nečekaně nařídil armádě zahájit cvičení na jihozápadě země, napsala v pátek agentura TASS s odvoláním na oznámení ministra obrany Sergeje Šojgua. Účastnit by se ho mělo kolem 150 tisíc vojáků, více než 26 tisíc kusů výzbroje, 414 letadel a 106 lodí a plavidel.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a vrchní velitel ruského námořnictva Nikolaj Jevmenov (s dalekohledem v ruce) během vojenského cvičení

Článek

„V souladu s rozhodnutím vrchního velitele ozbrojených sil Ruské federace se provede neočekávaná kontrola vojsk Jižního a Západního vojenského okruhu, jednotlivých útvarů, výsadkových jednotek a námořních sborů,“ uvedl Šojgu.

Podle ministra má cvičení „posoudit schopnost ozbrojených sil zajistit vojenskou bezpečnost na jihozápadě Ruska, kde přetrvávají vážné hrozby teroristické povahy”. Jihozápad Ruska přitom tvoří především hranice s Ukrajinou.

Nizozemsko zažaluje Rusko kvůli sestřelení letadla MH17 nad Donbasem

Evropa

Akce má také připravit vojsko na strategické cvičení Kavkaz 2020. To je podle agentury TASS plánováno na letošní září a jsou na něj pozvané i některé další postsovětské republiky.

Šojgu uvedl, že se plánuje 56 taktických cvičení s vojáky. Cvičení je naplánované na 17 námořních míst, také do vod Kaspického a Černého moře. „Bude 35 výcvikových polí. Celkem se zapojilo 149 755 lidí, 26 820 kusů zbraní a vojenského materiálu,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám