Hlavní obsah

Putin a Kim si vyměnili dopisy, rozšiřují vzájemnou spolupráci

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin napsal severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že obě země „společným úsilím rozšíří rozsáhlé a konstruktivní bilaterální vztahy“. Informovala o tom severokorejská tisková agentura KCNA.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin severokorejskému vůdci napsal u příležitosti Dne osvobození, kdy si KLDR i Jižní Korea připomínají japonskou kapitulaci v roce 1945, a tedy i konec okupace Tokiem.

Podle serveru The Moscow Times si oba vůdci vyměnili dopisy. Kim ve svém napsal, že strategická a taktická spolupráce nastolila „novou vysokou úroveň na společné frontě ke zmaření vojenské hrozby a provokací nepřátelských sil”. Termínem nepřátelské síly označuje  Pchjongjnag USA a jejich spojence.

Listy si vůdci vyměnili poté, co Severní Korea uznala separatistické republiky na Ukrajině a dala najevo připravenost vyslat své dělníky na válkou zničená území dobytá separatisty.

Separatisté povolávají na Donbas stavební specialisty ze Severní Koreje

Evropa

Spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem „je v zájmu obou národů a pomůže posílit mír na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii,“ cituje z dopisu KCNA.

Severní Korea uznala separatistické republiky na Donbasu

Svět

Putinův text se se příliš neliší od dalších obdobných přání, například od toho, které roku 2001 Putin zaslal Kim Čong-ilovi, tedy druhému z vládnoucí dynastie Kimů.

Reklama

Výběr článků

Načítám