Hlavní obsah

Putin v proslovu hájil nevyhnutelnost útoku na Ukrajinu

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu na přehlídce ke Dni vítězství nad nacistickým Německem v pondělí na Rudém náměstí hájil nutnost podniknout na Ukrajině vojenskou operaci. Západ podle něj chystal „výpravu na Donbas“.

Záznam: Vojenská přehlídka v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to vynucené a jediné správné řešení suverénní a samostatné země,“ řekl Putin. Zmínil přitom, že se Rusko snažilo se Západem dohodnout na zajištění nedělitelné bezpečnosti a připomněl snahy Ruska o jednání. Rusko musí zabránit tomu, aby se opakovaly hrůzy světové války, řekl ruský prezident.

„V prosinci loňského roku jsme navrhli uzavřít dohodu o bezpečnostních zárukách, Rusko vyzvalo Západ k upřímnému dialogu, k hledání rozumných kompromisních řešení, k vzájemnému zohlednění zájmů. Vše marné! Země NATO nás nechtěly slyšet,“ řekl ruský lídr. Ve skutečnosti Západ ruské požadavky prostudoval, ale odmítl je pro jejich nepřijatelnost, neboť požadovaly návrat situace před rok 1997. To by se mimo jiné citelně dotklo České republiky. 

„Oni měli jiné plány, měli připravenou trestnou výpravu na Donbas, na naše historické území Krymu,“ řekl Putin. „NATO provádělo operace u našich hranic, nebezpečí rostlo,“ přesvědčoval shromážděné na Rudém náměstí šéf Kremlu s tím, že Západ podle něj živil rusofobii a nechal na Ukrajině vyrůst „neonacisty a banderovce“. Putin zdůraznil, že dnešní pokolení Rusů jsou následovníci těch, kteří porazili nacismus, a jejich odkazu jsou věrní.

Za Rusko, za vítězství

Ruský prezident zdůrazňoval, že bojovníci ze samozvaných republik na Donbasu spolu s ruskými vojáky bojují za historická území, kde bojovali Vladimir Monomach, Potěmkin, Suvorov a Kutuzov.

Vojenská přehlídka v Moskvě: Kde je Gerasimov?

Evropa

Také zopakoval, že se Západ odklonil od tradičních hodnot: „My se nikdy nevzdáme lásky k vlasti, víry a tradičních hodnot, zvyků předků, úcty ke všem lidem a kulturám. A na Západě se tyto tisícileté hodnoty zjevně rozhodli zrušit,“ řekl prezident.

Putin také dal najevo, že Rusko neprohraje: „Je to pokolení vítězů. Sláva našim ozbrojeným silám. Za Rusko. Za vítězství. Hurá.“ V odpověď zaznělo od shromážděných vojáků třikrát hromové hurá.

Minuta ticha

Putin také dal najevo lítost nad padlými vojáky, které nechal uctít minutou ticha: „Smrt každého vojáka a důstojníka přináší bolest pro všechny.“

Vyzval k podpoře rodin pozůstalých a raněných, zejména k podpoře jejich dětí. Ocenil lékaře, sestry a zdravotníky, že bojují o život každého zraněného i za palby v první linii.

Obvinil USA, že neumožnily americkým veteránům přijet: „Víme, že američtí veteráni, kteří chtěli přijít na přehlídku v Moskvě, to měli ve skutečnosti zakázáno. Ale chci, aby věděli, že jsme hrdí na jejich činy. Ctíme všechny vojáky spojeneckých armád: Američany, Brity, Francouze, odboj, statečné vojáky a partyzány Číny – všechny ty, kteří porazili nacismus a militarismus.“ Přehlídky se přitom letos nezúčastnili žádní zahraniční hosté, dokonce ani běloruský prezident Alexandr Lukašenko, největší Putinův spojenec.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá na vojenské přehlídce v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám